Международният маскараден фестивал Кукерландия“ – Ямбол беше открит с пъстро

...
Международният маскараден фестивал Кукерландия“ – Ямбол беше открит с пъстро
Коментари Харесай

Фестивалът „Кукерландия“ в Ямбол беше открит с пъстро карнавално шествие, огнен спектакъл и концерт

Международният маскараден фестивал „ Кукерландия “ – Ямбол беше открит с пъстро карнавално шествие, oгнен театър и концерт късно нощес, оповестиха от локалната администрация. Това е неговото 24-ото издание .

Карнавалното шествие беше предопределено за  деца от детски градини, учебни заведения, читалища и школи , в което също участваха техните учители и ръководители.
Пъстроцветната колона от маскирани беше предвождана от Гайдарския състав при Национално учебно заведение за фолклорни изкуства „ Филип Кутев “ – Котел с началник Красимир Рачев , следван от ямболската кукерска група , кметовете на община Ямбол и община Тунджа, техните посетители и три великански маски, придвижвани от кукери от Ямболския край.

Шествието мина по улица „ Търговска “, площад „ Освобождение “ и спря на улица „ Г. С. Раковски “ пред сцената, на която в 18:00 часа стартира формалното разкриване на „ Кукерландия “ със слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански .

„ Настъпи времето на единствения в България маскараден фестивал, който се организира към този момент 24 години – „ Кукерландия “! Ямбол и селата от община Тунджа ще бъдат огласени от екота на звънците, хлопките и чановете на маскираните бранители на положителното, които още веднъж ще измолят изобилие, благополучие и шанс за нашата благословена земя. Кукерският бит е най-древната маскарадна традиция в България и има хилядолетна история. Кукерите са знак на човешката религия в положителното, на вярата за по-добър живот. Нека предаваме тази традиция на своите деца и внуци, както и ние сме я приели от татковци и дядовци “ , сподели пред събралите се хиляди хора той.

Служебният министър на туризма доктор Илин Димитров показа своите усещания от прочувственото начало на Международния маскараден фестивал „ Кукерландия “:

„ За пръв път съм тук, само че атмосферата е невероятна. И до момента в който в Перник гонят демони, тук вие притегляте плодородието. Над петдесет групи, над хиляда и петстотин участници – това за един министър на туризма е безкрайна наслада. Виждам цялостни площади, виждам хора с усмивки, това е нашата работа: да подтикваме, да покажем и подкрепим чудесата на България. А тук това несъмнено е едно знамение! “

Министърът връчи на кмета Валентин Ревански грамота за приноса на община Ямбол в опазването и обогатяването на българските национални обичаи и достоверни традиции и съпричастност към самодейността за разпространение на „ Бранд България “.

Гайдарският състав, чиито участници са възпитаници от 11 до 18 години, ученици на първото в Европа учебно заведение за проучване на достоверно музикално и танцово фолклорно изкуство – НУФИ “Филип Кутев ” – Котел, разпали кръвта на публиката със звучни и прочувствени мелодии , изпълнени с един от най-любимите български национални принадлежности – гайдата .

Кукерландия в Ямбол. Снимка: Община Ямбол

След това младата етно хаус певица DIA се качи на сцената и показа както свои хитови музикални планове, по този начин и емблематични песни от другите фолклорни области на България , аранжирани със модерни денс ритми.

Кукерландия в Ямбол. Снимка: Община Ямбол

Официалното разкриване на двадесет и четвъртото издание на Международния маскараден фестивал „ Кукерландия “ приключи по впечатляващ метод.

„ ЖАР спектакъл “ сервира необикновено представление – огнено-светлинен сценичен пърформанс „ В края на мрака “, квалифициран особено за „ Кукерландия “ по музика на Йордан Владев и Силдар Борисов-Дари .

Финалът на спектакъла беше ознаменуван със заря , която озари нощното небе над Ямбол, оповестиха още от Общината. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР