Международният китарен фестивал GuitArt Festival Plovdiv е дългоочаквано и традиционно

...
Международният китарен фестивал GuitArt Festival Plovdiv е дългоочаквано и традиционно
Коментари Харесай

Пловдив отново „Столица на китарата“


Международният китарен фестивал GuitArt Festival Plovdiv е дълго чакано и обичайно събитие от Културния календар на Пловдив, реализира се с финансовата поддръжка на община Пловдив. Организатор е Сдружение Фюжън Уей, събрало хора със пристрастеност към китарата, като инструмент, който има способността да сплоти музиканти и фенове от разнообразни културни среди. Любовта към един от най-популярните музикални принадлежности е повода всяко издание  на фестивала да се трансформира в празник на китарата, който разкрива нейното място в развиването на поп и рок музиката, нейното класическо музикално завещание и насладата, която носи на хората, които свирят и я слушат.

„ Фестивалната задача на GuitArt Festival Plovdiv е отдадена на това да е просветителна и обществена платформа за развиването на българския музикален гений и да подчертае мястото на китарата в историята и развиването на актуалната музика по целия свят„, споделя Христо Коликов, добре прочут от паметната група „ Дел Падре “, уредник на фестивала. Сдружение През годините Фюжън Уей извършва тази задача посредством богата и забавна концертна стратегия, образуване на семинари и майсторски класове с български, районни и световноизвестни китаристи и преподаватели, образуване на ревю на български производители на китари и вносители на музикални принадлежности, безвъзмездни уроци, прожекции на музикални филми и детски занимания.

В тазгодишното издание  на Международния китарен фестивал GuitArt Festival Plovdiv  от 5 до 8 октомври ще имаме удоволствието да забележим и чуем Марчин Дилла (Полша), Нино Д’Амико (Италия), Баба Зула (Турция), Джазта Праста Трио/Jazzta Prasta (България), Трио Мандили (Грузия), Дарко Багески (Северна Македония).

Билети за GuitArt Festival Plovdiv   се продават в Билетен център пред Община Пловдив, в ТИЦ на Римския стадион, на касата на Античен спектакъл (вход към АМТИИ), каса МаскАрт в ДК „ Борис Христов “, в цялата мрежа на Eventim, както и на място преди събитията.

Следете вести за фестивала на www.facebook.com/guitartfest/  и www.guitart.bg

Ето и програмата по дни!

5.10. Четвъртък

19.00 – Рецитал на Дарко Багески (Северна Македония) & Рецитал на Нино Д’Амико (Италия)

Победител на Международен конкурс за китара „ GuitART 2022 “

Студио 1, БНР, Пловдив

6.10. Петък

19.00 – BaBa ZuLa (Турция) – Лятно кино „ Орфей “

21:00 – Кънтри група BARKS –  Bee Bop Café

7.10. Събота

19.00 –Trio Mandili (Грузия) – Лятно кино „ Орфей “

21.00 – Джазта Праста Трио- Bee Bop Café

8.10. Неделя

10.00 – Международен конкурс по класическа китара „ GuitArt 2023 “ ФИНАЛЕН КРЪГ

Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив

19.00 – Официално награждаване на спечелилите в състезанието

Рецитал на Марчин Диля (Полша), Епископската базилика на Филипопол

BABA ZULA  ще зарадват пловдивската аудитория със особено шоу в Пловдив на 6 октомври в Лятно кино „ Орфей “. BABA ZULA (Турция) е група с близо 30 годишна история. Основана в Истанбул през 1996-та година от Левент Акман (перкусии, електроника) и Мурат Ертел (електрически саз, вокали), групата бързо придобива международна популярност с помощта на неповторимия си жанр, който самите те дефинират като „ турски психеделик “. Появата им във филма на Фатих Акин „ The Sound of Istanbul “ (2005) затвърждава паметния им статут и в дългата си история те са неизменима част от каталога на всички значими фестивали и клубове в Европа и света. Идват в Пловдив, по покана на GuitArt Фестивал, в петчленен състав, дружно с Езма Ертел (вокали, танци), Юмит Адакале (тарамбука) и Олкай Бозкурт (бас). BABA ZULA се отличават със характерен саунд, определян като „ ориенталски дъб “. Нестандартният им жанр, роден от цялостната импровизация, комбинира ориенталска тарамбука, електрически саз, лъжици, „ ней “ от традицията на суфите, кларинет от музиката на турските роми и съвременно, електронно звучене.

Trio Mandili (Грузия) –  Грузинските хубавици от Трио „ Мандили “ ще изнесат концерт на 07/10/2023 в Лятно кино  „ Орфей “. Трио „ Мандили “ е отбор от три млади вокалистки – Татия Мгеладзе, Шорена Цискараули и Ана Чинчараули, които станаха същински звезди, с помощта на тяхното любителско видео „ Kakhuri „, качено в YouTube. Още не могат да повярват по какъв начин клип, сниман с телефон, трансформира живота им. „ Мандили “, както е името на триото, в действителност съставлява кърпа за глава. Към днешна дата преглежданията на шлагера им  „ Kakhuri “ гони 35 милиона (нещо неповторимо за остаряла фолклорна песен), цифрата на гледанията на клиповете им по другите видео-платформи е близо 10 милиона, а чаровните девойки гастролират по света и срещат своите фенове с прелестната си музика и с многовековните обичаи. В репертоара им са застъпени най-много национални песни от разнообразни райони на Грузия, както и тяхна авторска визия и ново звучене на известни грузински песни. Без непотребна невзискателност може да се каже, че през днешния ден Трио „ Мандили “ е най-популярния и най-търсения музикален план от Грузия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР