Международният джаз фестивал Варненско лято“ си остава най-добрият в България

...
Международният джаз фестивал Варненско лято“ си остава най-добрият в България
Коментари Харесай

Варненско лято си остава най-добрият джаз фестивал в България

Международният джаз фестивал " Варненско лято “ си остава най-хубавият в България от музикантска позиция. Това сподели за Българска телеграфна агенция музикалният критик, учител и публицист Владимир Гаджев, който води 31-ото издание на форума. Той изрази наслада, че варненското джаз общество е живо и поддържа събитието.

То е било първото образувано в страната, след което се появяват във Велико Търново, Русе и Бургас. Гаджев обаче счита, че неналичието на връзка сред уредниците на фестивали в България през годините е неточност. Освен това джазът е станал прекомерно размито разбиране и някои музиканти, които извършват други жанрове, си го " пришиват “.

Затова още по-силно изпъква значимостта на форума във Варна, предлагащ качествени реализатори от целия свят, които свирят същински джаз. Един от огромните триумфи на уредника Анатолий Вапиров, съгласно Гаджев, е, че е съумял да откри връзка с Културния център на Италия у нас и за първи път от 20 години има присъединяване на италианци на българската джаз сцена. " Антонио Флинта квартет “ звучаха в първата вечер, дружно с Триото на Кристиан Баканич, поканени посредством Австрийското посолство у нас.

Музикалният критик открои в програмата и присъединяване на Антони Дончев, който поради административната си работа в последно време не свири постоянно и по тази причина ще бъде прекомерно забавно какво ще покаже дружно с Павел Терзийски и Росен Захариев – Роко в последната вечер на варненския джаз фест - 31 юли.

В третата вечер е и върхът в програмата – американската певица Шарън Кларк, която е била солист на оркестъра на Дюк Елингтън. Тя свири с датско трио и е много известна по света, показа за Българска телеграфна агенция основният мотор на събитието Анатолий Вапиров. Нейното посещение е станало допустимо с помощта на Посолството на Съединени американски щати в България, акцентира той и заяви, че се чака посланикът да посети концерта.

Подготвяйки артистичната стратегия на фестивала, Вапиров получава доста оферти от целия свят, като сортира музиканти със мощен репертоар, подобаващи за варненската аудитория. Заради свития бюджет на събитието тази година обаче пропадна гостуването на две групи на 28 юли. Намалено е финансирането от Фонд " Култура “ на Община Варна, изрази страдание Вапиров и разяснява, че все по-трудно става подготвянето на фестивал и е допустимо този да е последният, който той прави. По думите му артистите не са вдигнали хонорарите си, само че всичко по организацията е по-скъпо поради инфлацията. " А Варненският фестивал има такова добро име в Европа, че към този момент имам оферти за следващата година от Австрийското посолство “, заяви той.

Във втория ден на джаз фестивала във Варна – 30 юли, дворът на Археологическия музей ще бъде озвучен от " Spectrum Vocal Band “ от България и Алф Карлсон & Иржи Котача Квартет, в който влизат шведски, чешки и словашки джаз музиканти. Антони Дончев ще се появи със своето трио на 31 юли, когато е и гостуването на американската певица Шарън Кларк.

Като съпътстващо събитие, Владимир Гаджев ще предложи тематични прожекции " Фестивално ехтене “ с фрагменти от остарели издания на " Варненско лято “ или филми по тематиката, всяка вечер до 1 август в това число – в Дома на архитекта във Варна от 18:00 часа. Художничката Мария Зафиркова демонстрира постери на джаз диви до входа за концертите в Археологическия музей.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР