Международният ден на възрастните хора ни дава повод отново да

...
Международният ден на възрастните хора ни дава повод отново да
Коментари Харесай

Радев ни каза от фейсбук да пазим възрастните

Международният ден на възрастните хора ни дава мотив още веднъж да си напомним с признателност за всяко сторено от тях положително и с почитание към опита, който наследихме от тях, написа в формалния си профил във фейсбук президентът Румен Радев.

" Да си възрастен през днешния ден, когато светът застарява, към този момент има нов смисъл. Да остаряваш в положително здраве, с сила за живот и нови прекарвания, е персонален избор, само че и съществена цел на политиката за възрастните хора ", означи президентът.

Той уточни, че обществото, което желаеме да бъдем, не изоставя своите възрастни, в противен случай - подсигурява им правото на почтени старини с съответни приходи, медицински грижи и обществена отбрана. Солидарността сред поколенията стартира с възобновяване на връзките сред хората от другите възрасти, счита президентът.

" Понякога, увлечени в ежедневните дребни задания и огромни борби, забравяме за хората, на които изискуем живота си, първите си стъпки, първите си думи, първите си фантазии. Затова през днешния ден погледнете в очите своите близки възрастни, с цел да прочете в тях Вашата персонална родова история. Подайте ръка на възрастен човек, с цел да му припомните увереността и силата на младостта. Подарете време и внимание на Вашите близки възрастни. Нашите възрастни хора заслужават ", моли Радев.

Международният ден на възрастните хора се отбелязва от 1991 година с резолюция A/RES/45/106 на Общото заседание на Организация на обединените нации от 14 декември 1990 година, за да се увеличи информираността на обществеността по отношение на проблемите на възрастните хора и да се означи приноса и присъединяване им в обществото, сочи информация на Българска телеграфна агенция. Темата на деня през 2023 година е обвързвана със 75-годишнината от приемането на " Общата декларация за правата на индивида " (10 декември 1948), като акцентът е подложен върху солидарността сред поколенията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР