Международни експерти вече прогнозират, че Зелената сделка ще остане на

...
Международни експерти вече прогнозират, че Зелената сделка ще остане на
Коментари Харесай

Експерти на ЕС и Израел прогнозират, че Зелената сделка остава на заден план заради конфликтите в Близкия изток и Украйна

Международни специалисти към този момент предвиждат, че Зелената договорка ще остане на назад във времето поради споровете в Близкия изток и Украйна. Докато няма стабилно решение на тези геополитически проблеми е безпредметно да се продължава по досегашните проекти. Те би следвало да претърпят промени, които на този стадий не могат да бъдат планувани.
Това са част от изводите на завършилата тази седмица 7-ма годишна интернационална конференция Европейски Съюз – Израел в Тел Авив по тематиката за зеления преход. Във форума, който беше открит от президента на страната хазаин Ицхак Херцог, взе участие и евродепутатът Елена Йончева. Тя е вицепрезидент на Делегацията на Европейски Съюз за връзки с Израел. Дискусията беше в Института за проучване на националната сигурност в Университета на Тел Авив и събра политици, специалисти, учени, деятели на неправителствени организации и хора, от които зависят решенията в региона на климатичните промени.
Целта на така наречен Зелена договорка на Европейски Съюз е Европа да стане климатично неутрална към 2050 година Тази упоритост допуска промени във всички браншове на публичния живот и стопанската система, и най-много в енергетиката, превоза, строителството, промишлеността. До 2030 година, да вземем за пример, Европейски Съюз би трябвало да обезпечи 55% чисто понижение на излъчванията на парникови газове. Заложените параметри обаче не регистрират променената геополитическа среда след февруари 2022 година, когато спорът сред Русия и Украйна ескалира.
Най-общо енергийната дипломация на Европейски Съюз има за цел да форсира световния енергиен преход посредством поощряване на енергийната успеваемост и възобновимите технологии наред с други спомагателни ограничения. В същото време Европейски Съюз има и за цел да обезсърчи по-нататъшни вложения в инфраструктурни планове на трети страни, основани на изкопаеми горива, в случай че те не са съобразени с амбициозни проекти за реализиране на нулев въглероден отпечатък, сподели Елена Йончева на конференцията. Тя приказва за методите, по които Съюзът и неговите институции могат да насърчат районното съдействие в Близкия изток в областите на енергетиката, продоволствената и водната сигурност. Рамки на взаимната работа в тези сфери са заложени в Европейската политика за съседство, както и в Средиземноморския съюз, да вземем за пример.
Зелената договорка на Европейски Съюз и новаторският блян на Израел ги вършат подобаващи сътрудници в напъните за трансформиране към съвременни зелени стопански системи. Европейски Съюз е в положение да помогне за насърчаването на нови районни партньорства в Близкия изток, нужни за зеления преход, сподели още Елена Йончева.
Тя означи, че подписването на Авраамовото съглашение способства за желанието на от ден на ден страни в Близкия изток да възстановяват дипломатическите си връзки с Израел. То поправя пътя за партньорства по разнообразни въпроси, свързани със сигурността, бизнеса, околната среда, нововъведенията, туризма и други основни браншове.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР