Международната служба за въртене на Земята и референтни системи (IERS)

...
Международната служба за въртене на Земята и референтни системи (IERS)
Коментари Харесай

Земята постави нов рекорд за най-кратък ден

Международната работа за въртене на Земята и референтни системи (IERS) разгласи, че Земята е сложила нов връх – измерванията демонстрират, че 29 юни 2022 година (сряда) е бил с 159 милисекунди по-кратък от общоприетите 24 часа.

С други думи – това е бил най-краткият ден, който е регистриран от 1973 година насам - т.е. откакто учените наблюдават тази стойност благодарение на атомни часовници.

Обикновено Земята се завърта един път на всеки 24 часа. Продължителността на денонощието обаче варира според от няколко фактора. Те могат или да го удължат, или да го съкратят. Приливните сили сред Земята и Луната да вземем за пример го удължават. Приблизително един път на 100 години на Земята са ѝ нужни няколко спомагателни милисекунди, с цел да извърши едно цялостно завъртане. Вътрешното придвижване на планетата, както и това на атмосферата, и на спътниците, също въздействат на продължителността на денонощието.

През последните няколко години обаче, наподобява, продължителността на денонощието понижава. От 2020 година до момента Земята съумя да разбие няколко върха. През 2020 година отчетохме 28 от най-кратките дни, измервани от 60-те години на предишния век до момента. Никой не знае сигурно за какво това се случва. Учените обаче допускат, че измененията евентуално са свързани с оста на въртене, която през последните 5 години не е варирала изключително.

Според експертите смяната в скоростта може да се отрази негативно на работата на всички навигационни системи, както и на компютрите, смарт телефоните и информационните системи на планетата.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР