Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch пак потвърди рейтинга на страната ни - BBB с положителна перспектива

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута - " BBB " с позитивна вероятност.

Рейтингът на страната ни е подсилен от мощната външна и фискална позиция спрямо страните със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет. Същевременно ниският дял на вложенията по отношение на Брутният вътрешен продукт и неподходящите демографски фактори са спънки във връзка с стопански напредък и обществените финанси в дълготраен интервал, оповестиха от Министерство на финансите.

Припомняме, че същият рейтинг
 България подписва съглашение за държавен кредитен рейтинг с Агенция Fitch
България подписва съглашение за държавен кредитен рейтинг с Агенция Fitch

Правителството даде зелена светлина на министъра на финансите да подпише документа

Положителната вероятност отразява проектите за участие на страната в Еврозоната, което може да докара до по-нататъшни усъвършенствания в индикаторите за външната позиция на страната. Въпреки поредицата от предварителни парламентарни избори през последните две години, от рейтинговата организация одобряват, че основните политически сили у нас са ангажирани с приемането на еврото. Според Fitch нужните законови промени би трябвало да бъдат признати след стабилизиране на политическата обстановка. Като главен риск във връзка с датата за влизане България в Еврозоната се регистрира осъществяването на критерия за ценова непоклатимост.

Очаква се инфлацията да отслабне постепенно. От Fitch Ratings предвиждат средногодишна инфлация от 9,6 % през 2023 година (текуща медианна стойност от 6,4 % за страните с рейтинг " BBB " ), при 13 % през 2022 година Прогнозата е, че по-ниските интернационалните цени на суровините и мощните базови резултати ще понижат общата инфлация през актуалната година, а постоянното вътрешно търсене ще поддържа висок натиска върху цените, което ще докара до средногодишна инфлация от 4% през 2024 година Отчита се, че измененията в размера на заплатите като цяло са в сходство с инфлацията - номинално повишаване на междинната заплата от 12,8 % през 2022 година, като нарастването е най-вече в частния бранш.
 Standard & Poor's удостовери рейтинга на България, вероятността е под условия
Standard & Poor`s удостовери рейтинга на България, вероятността е под условия

Остава неразбираемо обаче дали страната ни ще стане член на Еврозоната

От друга стана се планува намаляване на вероятностите за напредък. Fitch предвижда растежът на Брутният вътрешен продукт да се забави до 1,3 % през 2023 година от 3,4 % през 2022 година От рейтинговата организация чакат внезапно понижаване на запасите на компаниите поддържат и закъснение на растежа на частното и общественото ползване. Въпреки това се планува, че частното ползване ще продължи да бъде подпомагано от постоянния пазар на труда, като нарастването на минималната заплата и обществените заплащания ще поддържа семействата с по-ниски приходи. Очаква се растежът на вложенията да стартира да се ускорява с повишаването на потоците от средства от фондовете на Европейски Съюз и през 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 2,6%. Забавянето на осъществяването на промените по ПВУ се регистрира като главен отрицателен риск.

Бюджетната вероятност е несигурна. Според Fitch Ratings фискалното осъществяване за тази година е нестабилно, защото служебното държавно управление работи по наредбите на закона за бюджета за 2022 година Дефицитът на бранш " Държавно ръководство " се чака да се усили до 3,4 % от Брутният вътрешен продукт през 2023 година от 2,8 % през 2022 година, което е в сходство с настоящата медиана на страните с рейтинг " BBB ". От организацията предвиждат също, че мощният номинален напредък на Брутният вътрешен продукт ще поддържа данъчните доходи, до момента в който нарастванията на пенсиите и заплатите в обществения бранш и увеличението на финансовите разноски ще покачат общите бюджетни разноски. Отчита се, че постигнатата фискална нерешителност и задължението на основни политически партии за фискална консолидация поддържат визията, че фискалните резултати в средносрочен интервал не би трябвало да бъдат застрашени. Fitch Ratings чакат бюджетният недостиг през 2024 година да се ограничи до 2,5 % от Брутният вътрешен продукт.
 Moody
Moody " s удостовери кредитния рейтинг на България и чака спад на инфлацията

Според Международната организация България би съумяла да одобри еврото от 2024 година

Като съществени фактори, които биха могли да доведат до позитивни дейности по рейтинга, се показват: прогрес към присъединението към Еврозоната, в това число убеденост, че България дава отговор на критериите за участие и периода за приемане на еврото; възстановяване на капацитета за напредък на стопанската система, да вземем за пример посредством въвеждане на структурни и управнически промени за възстановяване на бизнес средата и/или дейно потребление на средствата от Европейски Съюз.

Като фактори, които биха могли да доведат до отрицателни дейности по рейтинга, са маркирани: липса на прогрес в присъединението към Еврозоната заради непрекъсната политическа неустойчивост или несъблюдение на критериите за конвергенция; по-ниски вероятности за напредък в средносрочен интервал, провокирани да вземем за пример от забележителен неподходящ макроикономически потрес или инфлация, която се е задържала на високи равнища.
 Росица Велкова: Ако останем на удължителния бюджет, дефицитът ще е под 6.4%
Росица Велкова: Ако останем на удължителния бюджет, дефицитът ще е под 6.4%

Към момента той е в действие до 10 юни и би могъл да бъде продължен с 2-3 месеца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР