Международната организация за защита на животните „Четири лапи“ стартира онлайн

...
Международната организация за защита на животните „Четири лапи“ стартира онлайн
Коментари Харесай

Четири лапи стартира международна петиция за условията в българските зоопаркове - slava.bg

Международната организация за отбрана на животните „ Четири лапи “ започва онлайн петиция, с която приканва Европейската комисия да обърне внимание на изискванията в българските зоопаркове и неспазването на общоевропейското законодателство при лицензирането и контрола на активността им.

Конкретният мотив за пускане на петицията е появяването на бял свят на лъвчетата Косара и Симба – следващият образец за незаконно близкородствено отглеждане на огромни котки в зоологическа градина, която не разполага с условия за развъждането им. Само за последните три години това е четвърти сходен случай, след раждането на Масуд и Терез в Разград и на две двойки лъвчета в Хасково, едните от които починаха часове след раждането си заради липса на съответни грижи.

Европейската инструкция за зоопарковете от 1999 година изисква обезпечаване на условия на развъждане, отговарящи на биологичните условия и потребности на животните, както и развиване на консервационна, научна и просветителна активност. Ако дават отговор на тези условия, зоопарковете подлежат на издаване на лиценз и непрекъснат надзор на активността. Според Магдалена Пенева, началник на отдел „ Програми “ в „ Четири лапи “, у нас условията на Директивата за зоопарковете се съблюдават единствено официално:

„ Съществува порочната процедура да се издават лицензи на зоопаркове, които не дават отговор на условията на българското и европейското законодателство, с изискването в границите на периода на лиценза несъответствията да бъдат отстранени. Това нормално не се случва и след приключване на сегашния лиценз се издава нов с ясното схващане, че зоопаркът е в нарушаване.
Към днешна дата от общо 19 зоологически градини, без лиценз работят тези в Габрово, Кюстендил, Разград, Стара Загора и Шумен, а с публикуван лиценз, само че неотговарящи на част от изискванията са зоопарковете в Благоевград, Кнежа, Плевен и Хасково. Почти всички останали зоопаркове също имат пропуски във връзка с условията “, обобщава Пенева.

Основните проблеми, които специалистите на „ Четири лапи “ установяват при активността на зоологическите градини в България, са пропуски в документите за отглежданите животни, които прикриват появяването и изгубването на животни; безконтролно отглеждане в несъответствуващи условия, като нерядко сред родителите има близкородствена връзка; липса на научна и просветителна дейност; несъответствуващи условия за развъждане на диви животни в плен, водещи до страдалчество и нерядко гибел, като в същото време у посетителите се основава неверно усещане за особеностите, потребностите и държанието на типовете, както и за хуманното отношение към животните.

От „ Четири лапи “ са безапелационни, че до момента сигналите им към Министрество на околната среда и водите за положението на зоопарковете не са довели до никакъв резултат и по тази причина са принудени да се извърнат към Европейската комисия. Освен петиция, от българския офис на интернационалната организация за отбрана на животните приготвят и отчет за положението на зоопарковете, ориентиран към Европейската комисия и българското Министерство на околната среда и водите, както и съответни сигнали до Министерство на околната среда и водите за изискванията на развъждане на животните в някои от зоопарковете.

Петицията на „ Четири лапи “ до Европейската комисия е на български, британски и немски и ще събира поддръжка измежду над 1 милион поддръжници на организацията в целия свят. От „ Четири лапи “ чакат българското правитество да преразгледа метода на лицензиране и надзор на зоопарковете, както и да създаде ясна тактика за развъждането на диви животни в плен, като са подготвени да дават своите опит и експертност в помощ на напъните на изпълнителната власт.

Желаещите да се подпишат под настояванията на „ Четири лапи “ и по този метод да оказват помощ за възстановяване на изискванията в българските зоологически градини могат да го създадат
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР