Международната организация за опазване на околната среда Грийнпийс съди правителството

...
Международната организация за опазване на околната среда Грийнпийс съди правителството
Коментари Харесай

Грийнпийс съди Обединеното кралство заради разрешителни за сондиране

Международната организация за запазване на околната среда " Грийнпийс " съди държавното управление на Обединеното кралство за издаване на разрешителни за сондиране на петрол в Северно море, в това число и на British Petroleum (BP), заяви телевизионният канал.  

Това е първи случай, когато сходно позволение за сондиране се оспорва в съда и то, в навечерието на конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата (COP-26) в Глазгоу, Шотландия през ноември. 

Според представителя на организацията Мел Еванс, " възмутително е, че английското държавно управление постоянно " подпечатва " разрешителни за рандеман на петрол, като изцяло пренебрегва въздействието на това върху климата ". " Надяваме се, че съдията ще се съгласи, че това не може да бъде позволено законно ", добави той. 

Случаят е последната ескалация поради политиката на държавното управление да позволи ново добиване на изкопаеми горива в Северно море, символизирано от спорното петролно находище Камбо, което би трябвало да получи дефинитивно утвърждение за началото на добива.

Международната енергийна организация и Организация на обединените нации неотдавна предизвестиха, че не може да има нови разработки за нефт и газ, в случай че светът ще реализира задачите за излъчвания. Правителството споделя, че актуалният и бъдещият рандеман на Северно море към този момент е включен в проекта му за реализиране на нулеви излъчвания на въглеродни излъчвания до 2050 г. Това пресмятане включва индустриалните излъчвания и излъчванията от изгарянето на изкопаеми горива, употребявани във Англия, само че не включва излъчванията от английски нефт и газ, които се изнасят и изгарят в чужбина.

" Невъзможно е държавното управление на Обединеното кралство постоянно да печата петролни разрешения като в същото време пренебрегва въздействието върху климата, което предизвиква рискови климатични условия и смъртни случаи. Надяваме се съдията да се съгласи, че по закон това не може да се допусне. Няма смисъл държавното управление да подценява най-вредните последствия от петрола и газа при вземането на тези решения. Ние сме на два месеца от семейството на световни договаряния за климата. Разрешителното на BP би трябвало да бъде анулирано и това на Камбо би трябвало да бъде спряно. Чрез установяване на явен път за последователно унищожаване на петрола и газа държавното управление на Обединеното кралство би трябвало да подкрепи по подобаващ метод служащите и общностите посредством енергийния преход ", коментира Мел Евънс от Грийнпийс. 

Съдебното дело идва, защото лобистката група за нефтената и газовата промишленост в Северно море предизвести, че вносът на задграничен газ във Англия се е нараснал доста през зимата 2021 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

Oil and Gas UK, водеща комерсиална асоциация на офшорната петролна и газова промишленост, съобщи, че съгласно държавните данни Англия е трябвало да внася 56% от газа, от който се нуждае за топлинна и електрическа сила сред януари и март тази година, което е нарастване с 8% по отношение на 2020 г. Вносът на газ нормално се усилва през зимните месеци, само че в този случай търсенето нараства по време на рестриктивните мерки на COVID-19 по едно и също време с намаляването на добива на газ от Северно море като част от дълготраен спад.

" Нефтът и газът осигуриха съвсем три четвърти от общата сила на Обединеното кралство предходната година и ние ще продължим да разчитаме на тях за отопление на домовете ни. Около 85% от домовете във Англия към момента се отопляват с газ, само че вносният газ доближи рекордно високи равнища през предходната година ", изяснява основният изпълнителен шеф на Oil and Gas UK Деирдре Мичи. 

Активистите упорстват, че не може да има опрощение за вложение в нови разработки и че това е несъвместимо с уговорките от Парижкото съглашение за климата.

В същото време, държавното управление към момента не е разгласило своята дълго чакана и евентуално спорна тактика за отопление и здания, която се чака да опише в детайли по какъв начин Англия ще се откаже от потреблението на газовите котли, които понастоящем доставят топлота и топла вода в към 23 милиона жилища. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР