Международната журналистическа организация Репортери без граници по случая с делото

...
Международната журналистическа организация Репортери без граници по случая с делото
Коментари Харесай

Репортери без граници призова за законова защита на журналистите срещу SLAPP дела

Международната журналистическа организация " Репортери без граници " по случая с делото против публицисти от Mediapool.bg. Организацията декларира, че осъжда " правосъдния тормоз ", на който са подложени основният редактор на изданието Стояна Георгиева и журналистът от Свободна Европа Борис Митов, който е някогашен кореспондент в Mediapool.

Новата ръководеща коалиция в България би трябвало да противодейства на практиката за завеждане на правосъдни каузи от вида SLAPP (стратегически правосъдни каузи против обществено участие), които имат за цел да лимитират свободата на изразяванe, приканва " Репортери без граници ".

Двамата публицисти и уеб сайтът на първа инстанция да заплатят солидарно на някогашния ръководител на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов обезщетение от 60 000 лева и 7000 лева разноски по делото. То бе заведено от арбитър Михайлов с претекста, че се е почувствал афектиран от от дълго време известни обстоятелства и изявления по негов адрес, както и имущественото му положение на магистрата, който към оня миг то към оня миг публично е заявил, че има над 1 млн. лева Всички тези неща са припомнени в четири изявления с създател Борис Митов във връзка кандидатирането на Михайлов за началник на Софийски градски съд през 2018 година

В претекстовете на правосъдното решение против публицистите не се показва нито кои условия от публикациите са погрешни, нито къде има " неприлични, вулгарни и цинични " изрази, каквито съгласно правосъдната процедура са нужни, с цел да е налице засегнатост.

" Малко преди Коледа Софийският градски съд осъди Стояна Георгиева, основен редактор на уеб страницата Mediapool, и Борис Митов, един от някогашните кореспонденти на уеб страницата, да платят непостижимата сума от 67 000 лв. (34 000 евро) обезщетение за " оскърбителен изказвания " в четири публикации през февруари 2018 година за тогавашния ръководител на съда Светлин Михайлов, който по това време е претендент за нов мандат ", написа в позицията на " Репортери без граници ".

" Тази неоправдателна присъда може да сътвори рисков казус за свободата на печата в България. Непропорционалният размер на компенсацията, което публицистите бяха наказани да платят, може да има вцепеняващ резултат върху медиите, които отразяват въпроси от публичен интерес ", споделя Павол Шалай, началник на отдела на " Репортери без граници " за Европейския съюз и Балканите.

В позицията си организацията споделя, че има учредения да се сложи под подозрение безпристрастността на арбитър Даниела Попова, която постанови присъдата:

" Тя го поема единствено два месеца преди да постанови окончателното си решение, заменяйки различен арбитър, който се е занимавал с делото в продължение на съвсем една година. В нейното решение, което, наподобява, е взето небрежно, не се загатва фактът, че ищецът е обществена персона и също така е някогашен ръководител на съда. В него не се прецизира кои елементи от публикациите тя смята за " неприлични, вулгарни и цинични " и се въздържа от какъвто и да било коментар на възраженията на отбраната, които тя систематично отхвърля по време на съвещанията. Също по този начин стана ясно, че през юли 2021 година Попова е определена за ръководител на Българската асоциация на съдиите (БАС) - проправителствена организация, в която членува и Михайлов. Тези притеснителни обстоятелства навеждат на мисълта, че персоналните ползи на жалбоподателката може би са били предпочетени пред свободата на изложение на публицистите от Mediapool ".

Павол Шалай показва вяра Софийският апелативен съд да анулира първоинстанционното решение и приканва ръководещите в България да одобряват " съответни ограничения, тъй че злоупотребата със правосъдни каузи да не могат повече да заплашва свободата на печата в България ".

Международната организация напомня с паника и други сходни каузи - през декември застрахователният холдинг " Еврохолд " е предявил финансови искания в размер на 1 млн. лева към проверяващия уебсайт " Биволъ ".

" Делото е в ранен етап, само че изумителният размер на търсените вреди – равностойността на 500 000 евро – би представлявал екзистенциална опасност за тази медия, в случай че делото бъде сполучливо. Адвокатът на " Биволъ " Александър Кашъмов споделя, че това е невиждана сума спрямо българските стандарти и основава " условия на цензура ", които са в цялостно нарушаване на " европейските стандарти за независимост на изложение ", показват от " Репортери без граници ".

Организацията акцентира, че измежду вероятните ограничения за отбрана на свободата на словото от сходни каузи е да бъдат " насърчавани жителите, предприемачите и обществените управляващи да подават жалбите си до Комисията по медийна нравственос в страната, с цел да се сътвори ефикасна опция на каузи за клюка, които постоянно имат за цел да сплашат публицисти ".

" Репортери без граници " приканва държавното управление да насърчи приемането на мощно национално и европейско законодателство, което да добави тези рекомендации, с цел да отбрани публицистите против SLAPP ".

В умозаключение организацията напомня, че " България е класирана на 112-то място от 180 страни в Световния показател за независимост на печата на " Репортери без граници " за 2021 година, най-ниската позиция от която и да е държава-членка на Европейски Съюз ".

Подобни позиции по въпросите с Mediapool.bg и " Биволъ " по-рано тази седмица показаха в България и президентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Джейми Флай.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР