Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) изхвърли Китай и

...
Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) изхвърли Китай и
Коментари Харесай

Китай и Русия са изхвърлени от щангите за една година заради допинг

Международната федерация по повдигане на тежести (IWF) изхвърли Китай и Русия от присъединяване в интернационалните надпревари за една година, оповестява Би Би Си. Двете страни в щангите са отстранени поради множеството допинг прегрешения при повторния разбор на пробите от олимпийските игри в Пекин и Лондон.

Освен Китай и Русия още седем страни са получили едногодишно наказване - Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова, Казахстан, Турция и Украйна. Всички те имат от трима до десетима състезатели, които са упрекнати в приложимост на допинг при повторното отваряне на пробите.

" Бяхме задоволително ясни, че случаят с допинга в някои области е изцяло недопустим и нашите членове поемат отговорността да обезпечат чист спорт в техните страни ", сподели президентът на IWF Тамаш Аян.

Деветте страни ще пропуснат международното състезание по повдигане на тежести в Анахайм, което ще се организира от 28 ноември до 5 декември. Според щаба на Русия IWF се пробва целеустремено да извади избрани страни от присъединяване.

" Те нямат право да работят по този метод. Защо се пробват да унищожат корените на развиването във повдигането на тежести в страната ти. Сменихме управлението на федерацията и провинилите се не са повече там. Ние съблюдаваме разпоредбите, като вършим по 60 инспекции седмично. Състезателите ни се приготвиха доста съществено, а сега имат сълзи в очите ", съобщи треньорът на мъжкия тим на Русия Олег Писаревски.

 Китай и Русия са изхвърлени от щангите за една година поради допинг
© Associated Press

В неделя се появи информация в съветската организация ТАСС, че изпълкомът на IWF e взел решение да спре от присъединяване в интернационалните надпревари и България за една година поради неплатена санкция от 500 хиляди $. Адвокатът на българската федерация Радостин Василев дефинира информацията като " безспорна небивалица ".

" След две извоювани каузи против IWF в КАС и две анулирани санкции от 500 000 $ сега Българската федерация по повдигане на щанги води трето дело поради трети опит на IWF да наложи санкция, този път в размер на 250 000 $ ", написа Василев във " Facebook ".

Щангите са подложени на огромен напън поради проблемите с допинга. Президентът на МОК Томас Бах даде знак, че в случай че не настъпи смяна, спортът може да изпадне от олимпийската стратегия през 2024 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР