Международната федерация по лека атлетикa (IAAF) удължи наказанието на руската

...
Международната федерация по лека атлетикa (IAAF) удължи наказанието на руската
Коментари Харесай

Международната федерация по лека атлетикa удължи наказанието на Русия

Международната федерация по лека атлетикa (IAAF) удължи наказването на съветската федерация (VFLA), която е с лишен лиценз. Това се случи на среща на Съвета на IAAF в централата на организацията в Монако. Заради наказването на съветската лекоатлетическа федерация съветски спортисти не могат да съставляват страната в интернационалните надпревари.

IAAF обаче заяви, че и отсега нататък ще разрешава на съветски спортисти да се състезават под безпристрастен байрак. Така беше и на международното състезание в Лондон през лятото.

Членството в VFLA в IAAF беше спряно преди две години след огромния допинг скандал, който избухна в съветския спорт. Стъпки към възобновяване на правата бяха направени от всички страни, а IAAF назначени и работна група, ръководена от норвежката Руне Андерсен. Тя следеше за извършване на точките, начертани от Световната федерация и от Световната антидопингова организация.

" Заради отхвърли на WADA да възвърне правата на Руската антидопингова организация (RUSADA) ние няма по какъв начин да възстановим участието на съветската федерация ", оповестиха от IAAF.

Това докара до остра реакция от Русия и най-много от президента на съветската федерация Дмитрий Шляхтин.

 Дмитрий Шляхтин.
© Associated Press

Дмитрий Шляхтин.

" VFLA съжалява доста за това решение, ние не сме съгласни с него и считаме, че не ни се дава късмет да почистим името си. Тези състезатели, които са подали молби да се състезават под безпристрастен байрак ще продължат да го вършат, само че аз скърбя за всички като цяло. Ние сме подготвени да осъществим всички условия и да върнем славата на съветската атлетика ", сподели Шляхтин.

Той посочи, че към момента не знае дали ще има обжалване, само че юристите на съветската федерация към този момент преглеждат решението.

Преди ден президентът на Международната федерация по лека атлетика лорд Себастиан Коу изрази предпочитание Русия да се завърне в фамилията на IAAF. " Аз имам лично мнение, само че би трябвало да се вземе поради какво счита Съветът. Както знаете става дума за повсеместен развой, имаме си самостоятелна работна група, чиято работа е доста значима ", сподели лорд Коу.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (157)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР