Международната автомобилна федерация взе решение да не предприема повече действия

...
Международната автомобилна федерация взе решение да не предприема повече действия
Коментари Харесай

ФИА прие извинението на Фетел и реши да не го наказва

Международната автомобилна федерация взе решение да не подхваща повече дейности против Себастиан Фетел, който удари противника си Люис Хамилтън по време на надпреварата за Гран При на Азербайджан. Въпросът бе прегледан на среща на представителите на ФИА и водача на Ферари през вчерашния ден в Париж, на която той се е извинил и е поел отговорност за станалото.
Фетел получи наказване с 10 секунди престой в бокса в хода на надпреварата от стюардите в Баку за удара с водача на Мерцедес зад колата за сигурност. След конкуренцията германецът упрекна Хамилтън, че преднамерено е понижил пред него, с цел да затрудни рестарта му. Люис отхвърли, а думите му бяха доказани от телеметрията на колата му.

Миналата седмица от Федерацията взеха решение, че може би това наказване не е задоволително и разгледаха още веднъж случая. По време на срещата Фетел се е извинил и е заречен да отдели от персоналното си време, с цел да се срещне с водачи от дребните категории и да поддържа разнообразни просветителни начинания. От ФИА обявиха, че считат въпроса за закрит.

Ето и цялостното изказване на ФИА:

" След случая, станал по време на надпреварата за Гран При на Азербайджан, сред кола номер 5 и кола номер 44, на 03 юли Себастиан Фетел бе поканен да участва на срещата в централата на ФИА в Париж. С него бе и шефът на Ферари Маурицио Аривабене. Всички дружно разгледаха случая: заместник-президентът на ФИА Греъм Стокър, генералният секретар Питър Байер, спортният шеф на Формула 1 Чарли Уайтинг и заместникът му Лорън Мекис.

По време на надпреварата стюардите сложиха наказване на Фетел от престой 10 секунди в бокса, което бе и най-тежкото допустимо за използване на момента. Себастиан получи и три наказателни точки към суперлиценза си и по този начин сега има общо девет.

Въпреки това, без да омаловажава решението на стюардите, ФИА реши да прегледа още веднъж случая, тъй като реши, че случаят може да сътвори спомагателни последици - от една страна, сходно държание може да има отражение върху почитателите и по-младите състезатели, от друга, това уронва престижа на спорта.

След спомагателен разбор на видео-материалите и данните от колите, Себастиан Фетел се призна за изцяло отговорен. Той сервира най-искрените си извинения на ФИА и на моторспорт фамилията. Освен това даде обещание в идващите 12 месеца да посвети част от времето си на просветителни начинания за млади водачи в разнообразни шампионати и събития, в това число Формула 2, Европейската Формула 3, Формула 4 и семинар на стюардите.

Заради случилото се президентът Жан Тод инструктира Себастиан Фетел да не взе участие в никакви начинания за пътна сигурност.

ФИА приема извинението на Себастиан Фетел, регистрира обещанието му да отдели от времето си и чака да се извини обществено. В резултат президентът на ФИА Жан Тод реши, че казусът би трябвало да бъде затворен.

Въпреки това, отбелязвайки сериозността на нарушаването и вероятните отрицателни последствия, Тод акцентира, че в случай че сходно държание се повтори, казусът незабавно ще бъде отвеян към Международния арбитражен съд на ФИА ".

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на уеб страницата formula1.sportal.bg

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР