Международната антидопингова агенция (WADA) предстои да преразгледа гледната си точка

...
Международната антидопингова агенция (WADA) предстои да преразгледа гледната си точка
Коментари Харесай

Канабисът може да стане разрешен за спортистите

Международната антидопингова организация (WADA) следва да преразгледа гледната си точка към канабиса и е вероятно да го отстрани от листата със неразрешени субстанции.

Поставянето на въпроса на дневен ред идва откакто американската спринтьорка Шакари Ричардсън беше осъдена и пропусна Олимпийските игри в Токио. Причината – позитивен тест за неразрешеното вещество през юни. Ричардсън беше измежду фаворитките за орден на 100 м. Спринтьоркaта завоюва олимпийската подготовка на 100 м с 10.72 секунди и записа шестото най-хубаво време в историята, само че по този начин и не съумя да премери сили на игрите в Токио.

Наказанието на спортистката беше изключително сурово - позитивният ѝ тест за марихуана тъкмо преди Олимпиадата беше повода последните ѝ резултати да бъдат заличени. В композиция с това, тя беше отстранена за един месец от надпреварите.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от ShaCarri " FGTX " Richardson (@carririchardson_)

Атлетката изясни, че е употребила канабис, с цел да ѝ помогне да се оправи със скръбта след гибелта на майка ѝ. Американските квалификации се организираха единствено седмица след загубата на най-близкия й човек, което не е по никакъв начин леко тестване за духа, без подозрение.

Международната антидопингова организация и Агенцията по лека атлетика на Съединени американски щати поддържаха Ричардсън и се обединиха около тезата, че американката не е употребила канабиса като допинг, само че и че разпоредбите важат за всички.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от ShaCarri " FGTX " Richardson (@carririchardson_)

По-късно американската антидопингова организация (USАDA) прикани разпоредбите да станат по-гъвкави, особено за случаи с марихуана. В отговор WADA дадоха отговор, че американската организация постоянно е упорствала канабисът да бъде в листата. " От 2004 година насам, в това число и през 2021 година, USADA без изключение е упорствала канабисът да е част от листата със неразрешени субстанции ", обявиха от WADA пред " Ройтерс ".

С днешна дата ако състезател бъде махленски в използването на марихуана, наказванията са напълно действителни и могат да бъдат сериозен удар върху професионалната кариера. В доста случаи обаче използването на канабис не е обвързвана за възстановяване на спортните резултати, въпреки и веществото да не може да се назова сигурно " допинг "  и следва наказванията да не са толкоз сурови, с цел да не се отразят пагубно на спортистите.
 Още една страна позволи използването на марихуана


 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР