Международната агенция за атомна енергия определи ситуацията в Запорожката атомна

...
Международната агенция за атомна енергия определи ситуацията в Запорожката атомна
Коментари Харесай

МААЕ: Ситуацията в АЕЦ Запорожие е сериозна, но стабилна

Международната организация за атомна сила дефинира обстановката в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна като сериозна, само че постоянна след сриването на стената на язовир " Каховка ".

Оценката пристигна, откакто Киев съобщи, че си е върнал контрола върху 100 кв. км земя при контраофанзивата си.

Генералният шеф на организацията Рафаел Гроси посети атомната централа в четвъртък, с цел да се запознае със обстановката на терен.

 
Бих споделил, че има два съществени детайла – от една страна виждаме, че обстановката е сериозна, има последици и те са действителни. В същото време се подхващат ограничения за стабилизиране на обстановката. И това е развой, който продължава.
Рафаел Гроси – общоприет шеф на МААЕ

Атомната електроцентрала " Запорожие ", която от предходната година е под контрола на съветските сили, черпи охлаждаща вода от язовир “Каховка ”, който пресъхна заради разкъсване на язовирната стена при започване на месеца, за което Киев и Москва се упрекват взаимно.

Гроси и екипът на МААЕ са изключително обезпокоени дали има задоволително вода, с цел да се предпазят изведените от употреба реактори на централата от прегряване до степен на разтопяване.

В момента в охлаждащите басейни към момента има задоволително вода.

 
Не приказваме за контракт или правно обвързващо документално съглашение. Водим се от няколко съществени правилото: не атакувайте централата, не атакувайте от централата, не превръщайте завода във военна база, не прекъсвайте външното зареждане. Тези са нещата, които би трябвало да се изпълнят.
Рафаел Гроси – общоприет шеф на МААЕ

Заедно с Гроси в комплекса дойде и нова група интернационалните наблюдаващи, която размени предходната задача.

Ръководителят на съветската държавна нуклеарна компания " Росатом " Алексей Лихачов съобщи, че има възходящи опасности за централата. " Разбираме, че тя може да бъде обект на целенасочена офанзива когато и да е ", сподели той на Петербургския стопански конгрес.

От своя страна, Украйна нееднократно е подчертавала, че не може да има надеждна сигурност на Запорожката атомна централа, до момента в който тя е в съветски ръце.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР