Международна среща, част от проекта Обучение в метода на социалния

...
Международна среща, част от проекта Обучение в метода на социалния
Коментари Харесай

Социалният цирк стимулира творческите способности

Международна среща, част от плана " Обучение в метода на обществения цирк за учители и обществени служащи ", изпълняван от фондация " Мини арт ", ще се организира на 30 май от 14 до 17,30 ч. в новото пространство за цирково образование и тренировки " Мини арт център " в София, ул. " Първа българска войска " 135, кв. " Орландовци " ). Той усъвършенства образованието и интеграцията на деца със специфични потребности, както и въвеждането на новаторската и ефикасна процедура на обществения цирк у нас, научи ДУМА от Мартина Панайотова, пиар специалист.
В рамките на срещата учители, обществени служащи и гости с интерес към цирковото изкуство и обществените действия ще могат да се срещнат с задачите и методологията на " Социален цирк ", показан от Гео Калев, както и с образователното пособие " Книжка-помощник за обществен цирк " на Галина Риом-Ройбек и Владимир Николов.
Събитието включва и онлайн презентация с присъединяване на шефа на обществения цирк Circus Tvaers - Дания. В полемиката ще вземат присъединяване и към този момент сертифицираните по Метода на обществения цирк курсисти, които през април и май минаха през особено образование. Целите на срещата са да се разпознават и посочат положителни практики, както и да се начертае цялостна визия за консолидираното на новаторската процедура в образованието и обществените услуги в България. Проектът се финансира от стратегия " Европа " на Столичната община 2021 година в партньорство с Circus Tvaers (Дания).
" Едно от най-големите провокации в работата с уязвими деца е по какъв начин да ги ангажираме пълноценно в образователния развой, имайки поради техните потребности, ползи и качества. Често описваме тези деца като " разнообразни " или " проблематични ", имайки поради, че тяхното държание не се вписва в упованията и условията на учебното образование и извънкласните действия. Обикновено в живота на такива деца участват контузията и отхвърлянето. Ние предлагаме един по-различен метод в работата с " другите деца ", споделят създателите на новаторския способ и уредници на събитието от фондация " Мини арт ", през чийто курс до този миг към този момент минаха и сертифицираха над 50 обществени служащи и учители от сферата на обществената педагогика.
Социалният цирк е друг от обичайния, професионалния, с това че придава значимост по-скоро на опита на участниците, в сравнение с резултата от опита. Методът минава оттатък естетическата и развлекателната роля и натъртва на определяне на връзки сред участниците и общността. С други думи - за обществения цирк пътят е не по-малко значим от резултата и това освобождава и въодушевява.
Има няколко правилото, които дефинират обществения цирк - основаване на сигурна и занимателна среда; връзка с общността; предоставяне на опция за изложение и творчество; съдействие сред обществена работа и цирк; дълготрайност във времето; оценка на потребностите на участниците; партньорско отношение с тях.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР