Международна група астрономи откри най-отдалечената от Земята единична звезда, която

...
Международна група астрономи откри най-отдалечената от Земята единична звезда, която
Коментари Харесай

Астрономи откриха най-отдалечената от Земята звезда

Международна група астрономи откри най-отдалечената от Земята единична звезда, която е ситуирана на разстояние от 9 милиарда светлинни години. Това бе обявено на уеб страницата на Женевския университет, съобщи ТАСС.

Отбелязва се, че откритието е направено по време на наблюдаване благодарение на телескопа „ Хъбъл “, с помощта на „ резултата на гравитационните лещи “. Ролята на лещи, усилващи светлината на звездата, тъй че да може да бъде забелязана в телескопа, е изиграл галактическия куп MACS J1149+2223, ситуиран на разстояние пет милиарда светлинни години от Земята.

Откритата в дълбините на Вселената звезда е наследник свръхгигант и е стотици хиляди пъти по-ярка от Слънцето. Учените го нарекоха Икар. Тази звезда се намира минимум 100 пъти по-далеч от най-отдалечената звезда, която сме могли да учим до момента като се изключи експлоадирането на свръхнови, сподели откривателят от Университета в Минесота Патрик Кели, който е началник на научния екип.

More than halfway across the universe, an enormous blue star nicknamed Icarus is the farthest individual star ever seen. Using gravitational lensing, Hubble was able to pinpoint this faraway star and set a new distance record: https://t.co/eylSuu296cpic.twitter.com/DxbV3YCQNr

— Hubble (@NASAHubble) 2 април 2018 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР