Международен изследователски екип, ръководен от учени от Хонконгския университет, e

...
Международен изследователски екип, ръководен от учени от Хонконгския университет, e
Коментари Харесай

Устойчиво нишесте: Ключът към здравословно хранене и намаляване на риска от диабет

Международен проучвателен екип, управителен от учени от Хонконгския университет, e открил, че устойчивото нишесте, което се съдържа в бобовите растения, зърнените храни и някои плодове, способства за понижаване на риска от диабет и сърдечносъдови болести при хора с наднормено тегло и затлъстяване , написа профилираното издание на сп. " Нейчър ".

Устойчивото нишесте е тип въглехидрат, който не се усвоява в тънките вътрешности и ферментира в дебелото черво, действайки като пробиотик. В резултат на това броят на потребните бактерии в червата се усилва. 

Този тип скорбяла, който се съдържа в боба, лещата, граха, бананите и пълнозърнестите храни като овес и ечемик, не покачва равнищата на глюкозата толкоз фрапантно, колкото другите типове нишесте. 

За да схванат дали това вещество има изгоди за здравето, създателите на актуалното проучване са провели клинично изпитване, в което 37 участници с наднормено тегло и затлъстяване са приемали добавка с стабилно нишесте под формата на прахуляк два пъти на ден в продължение на осем седмици. 

След приключването на тази фаза на проучването е почнала идната, при която участниците са консумирали нормално нишесте в продължение на още осем седмици. 

В края на първия осемседмичен интервал участниците са свалили приблизително 2,8 кг. По време на втория интервал на постоянен банкет на нормално нишесте не е следена загуба на тегло.

Изследователите означават, че устойчивото нишесте е асъдействало за по-слабо внезапно повишение на равнищата на кръвната захар след хранене, както и за увеличение на броя на потребните бактерии в червата на доброволците.

Учените допълват, че добавката с стабилно нишесте също по този начин е подобрила глюкозния толеранс и инсулиновата сензитивност. Това значи, че хранене, учредено на бобови растения, пълнозърнести храни и банани, евентуално може да понижи риска от развиване на диабет вид 2 при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Предотвратяването на развиването на диабет, на собствен ред, е обвързвано с по-малка възможност от сърдечносъдови болести.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР