Международен екип от космолози, геохимици и инженери установи, че водата,

...
Международен екип от космолози, геохимици и инженери установи, че водата,
Коментари Харесай

Ново проучване разкрива тайните на астероида Рюгу

Международен екип от космолози, геохимици и инженери откри, че водата, съществувала на галактическия обект, от който се е отделил метеоритът Рюгу, е повлияла върху разпределението на детайлите в него , заяви Физ.орг.

В публикация, оповестена в списание " Сайънс адвансис ", учените, ръководени от Тецуя Йокояма, разказват по какъв начин са сравнявали два изотопа на хром и исполин и какво демонстрират откритите разлики за историята на излагане на Рюгу на вода, преди да се откъсне от първоизточника си. 

Рюгу е непосредствен до Земята метеорит, който беше открит през 1999 година През 2014 година японската Агенция за проучване на галактическото пространство ДЖАКСА изстреля галактическия уред " Хаябуса 2 ", който събра проби от метеорита и ги върна на Земята през 2020 година

Our work with Yokoyama-san’s team to measure Ti & Cr isotopes in asteroid Ryugu samples is now published! We show that water circulation on the parent asteroid happened 5 Ma after solar system formation & left its imprint on Cr isotopes.
— Meenakshi (Mini) Wadhwa (@minwadhwa)
През последните три години бяха извършени стотици проучвания за проучване на материала, доставен от Рюгу. Тези старания разкриха доста за естеството на метеорита и неговия източник. Смята се, че Рюгу се е откъснал от доста по-голям метеорит от фамилията на Полана или Еулалия в резултат на конфликт с различен метеорит.

Екипът е изследвал два изотопа на хрома и два на титана, с цел да научи повече до каква степен Рюгу е бил изложен на вода, преди да се откъсне от по-големия обект. Четирите изотопа са доста постоянни и не се разграждат елементарно в сухи условия, което значи, че количеството им в този момент е същото, както когато Рюгу се е откъснал. 

При сравняване на съотношенията сред изотопите на титана учените откриват доста дребни отклонения, което е предстоящо. Не подобен обаче е казусът със съотношенията сред изотопите на хрома - те се разграничават съвсем два пъти. Изследователите допускат, че сходно отклоняване може елементарно да се изясни с излагането на вода, защото хромът се разтваря във вода.

Water On Ryugu’s Parent Shaped The Distribution Of Its Elements
— IFLScience (@IFLScience)
Вода може да е оказала въздействие върху Рюгу, до момента в който той към момента е бил част от първичния метеорит, защото по-късно е бил прекомерно изсъхнал. Екипът също по този начин открива разлики в разпределението според от мястото, където е взета тестът от метеорита. Това демонстрира, че водата се е движила на първичния метеорит, преди Рюгу да се отдели.

Изследователите означават, че констатациите им съответстват с тези на други откриватели, които са употребявали друг път, с цел да намерят доказателства за съществуване на вода върху метеорита, от който се е откъснал Рюгу.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР