Международен екип от изследователи откри втория най-далечен квазар. Светлината, която

...
Международен екип от изследователи откри втория най-далечен квазар. Светлината, която
Коментари Харесай

Астрономи откриха най-масивния квазар, известен в ранната вселена

Международен екип от откриватели откри втория най-далечен квазар. Светлината, която следим през днешния ден, е била излъчена едвам 700 млн. светлинни години след Големия гърмеж – в действителност в зората на галактиките.

Квазарът е тип астрономически обект, представляващ извънредно блестящо интензивно галактично ядро. При квазарите свръхмасивна черна дупка, намираща се в центъра на вселена, гълтам огромно количество от околната материя, в хода на което се образува акреционен диск и се излъчва огромно количество сила под формата на електромагнитно лъчение, което се следи по цялата дължина на електромагнитния набор. Енергията, която излъчват квазарите е голяма – най-мощните квазари имат светимост, която е хиляди пъти по-голяма от светимостта на цели галактики като Млечния път.

Новият квазар е наименуван Pōniuāʻena – име, което в превод от хавайски значи „ невъобразим въртящ се източник на създание, обкръжен от брилянтност “. Дистанцията не е най-впечатляващото нещо в тази ситуация. Черната дупка в квазара е близо 1.5 милиарда пъти по-масивна от Слънцето. Откритието е признато за обява от The Astrophysical Journal Letters и може да бъде прегледано в детайли на  arXiv.org.

„ Pōniuāʻena е най-далечният обект във Вселената, който ни е прочут, с гигантска черна дупка, надвишаваща 1 милиарда слънчеви маси “, споделя ръководителят на изследването доктор Джиний Янг от обсерваторията „ Стюард “ на университета на Аризона.

За да може да съществува толкоз гигантска черна дупка в зората на Вселената, е нужно да бъдат спазени избрани условия. Черната дупка, която захранва Pōniuāʻena, би трябвало да се е зародила като по-малък обект (10 000 пъти масата на Слънцето) 100 млн. години след Големия гърмеж. Проблемът в тази ситуация е, че съгласно астрономите растежът на черните дупки стартира доста по-късно.

„ Как може Вселената да създаде толкоз огромна черна дупка толкоз рано в своята история? – пита Ксиаохуи Фан от катедрата по астрономия към университета на Аризона – Откритието провокира нашите теории за групировката на черните дупки в зората на Вселената. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР