Международен екип от астрономи, в който участва и български учен,

...
Международен екип от астрономи, в който участва и български учен,
Коментари Харесай

Еволюция на вселената: Български принос в астрономическо откритие

Международен екип от астрономи, в който взе участие и български академик, направи впечатляващо изобретение – солидните звезди в ранната Вселена са били доста повече, в сравнение с се смяташе до момента.

Откритието е значимо, тъй като дава нови данни за развиването на нашата Вселена. Тя се е появила след Големия гърмеж, тогава са се образували водородът и хелият, а всички останали тежки детайли са зародили от реакциите в така наречен солидни звезди.

Те наподобяват на нашето Слънце, само че учените откриват, че преди 13 милиарда години са били доста повече и стотици пъти по-масивни от него.

Проф. Невена Маркова е единствената българка в интернационалния екип, направил откритието. Всички детайли, които се съдържат в човешкото тяло и нашата планета са резултат от експлоадирането на тези солидни звезди.

Затова учените ги назовават „ химическите лаборатории на Вселената”.

„ Това значи доста повече метали в галактическото вещество в тези ранни стадии на еволюцията, което би повлияло значително както живота на обособените звезди, по този начин и вероятността да се образуват планети към тях”, споделя Маркова.

А за какво не и повече шансове за развиването на живот върху тези планети? Откритието е направено посредством наблюдения на мъглявината Тарантула в Големия Магеланов облак. Професор Маркова и нейните сътрудници са употребявали големия телескоп на Европейската южна обсерватория.

Отсега астрономите по света се приготвят за 27 юли, когато Марс ще бъде единствено на към 58 милиона километра от Земята. Предишното сходно доближаване беше през август 2003 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР