Международен екип от астрономи откриха най-далечния обект, откриван някога в

...
Международен екип от астрономи откриха най-далечния обект, откриван някога в
Коментари Харесай

Запознайте се с Farout – най-далечния обект в Слънчевата система

Международен екип от астрономи откриха най-далечния обект, откриван в миналото в Слънчевата система. Официалното му име е 2018 VG18, само че учените го назовават и с прякора Farout. Той е дребен и кръговиден, с розов нюанс (този цвят е постоянно срещан при обекти, богати на лед). Намира се на 17,95 милиарда км от Слънцето.

Диаметърът на Farout е 500 км. Това е първият обект, който се намира на повече от 100 астрономически единици (1 AU е дистанцията сред Земята и Слънцето) от нашата звезда. В случая Farout е на 120 AU – много повече от планетата-джудже Ерис, която е на 96 AU. Плутон пък е на 34 AU.

Обектът е открит благодарение на фотоси, направени от телескопа Subaru на 10-ти ноември т.г. Допълнителни наблюдения, които удостоверяват дистанцията, са осъществени през декември от обсерваторията Лас Кампанас в Чили.

„ Това, което знаем за 2018 VG18 на този стадий, е голямата му отдалеченост от Слънцето, приблизителния му диаметър, както и неговия цвят – разяснява Дейвид Толен от Хавайския университет. – Поради обстоятелството, че се намира на толкоз голямо разстояние, той орбитира извънредно постепенно. Вероятно са му нужни над 1000 години, с цел да направи една обиколка към Слънцето. “

Farout е следващият чудноват обект, открит оттатък орбитата на Плутон. Орбитата на тези транснептунови обекти* наподобява се въздейства от гравитацията на някоя гигантска планета. Поради тази причина учените спекулират, че на към 200 AU от Слънцето се намира Деветата планета. На този стадий не са открити съответни доказателства за съществуването й. Транснептуновите обекти обаче разрешават на астрономите да схванат какво се случва по покрайнините на Слънчевата система.

* Транснептунов обект е обект, който се намира в Слънчевата система, само че обикаля към Слънцето оттатък орбитата на Нептун. Те принадлежат към Пояса на Кайпер или Облака на Оорт. Включват дребни скалисти или ледени обекти, както и комети. Такива са Плутон, Седна, Кваоар и 2014 UZ224. Общият им брой не е прочут, само че евентуално са десетки или стотици хиляди (или милиони), като множеството са доста по-малки от първите три образеца посочени нагоре.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР