Междуинституционална група с представители на президентството, изпълнителната власт и научните

...
Междуинституционална група с представители на президентството, изпълнителната власт и научните
Коментари Харесай

Президентът събра екипа по изграждане на балкански научен и медицински център в София

Междуинституционална група с представители на президентството, изпълнителната власт и научните среди ще работи за основаването на теоретичен, учебен и медицински център в София с технология от ЦЕРН, в който да се организират опити от интернационалните учени и лекуване на онкологични болести за пациенти от Югоизточна Европа. Това беше контрактувано на среща на „ Дондуков " 2, която се организира по самодейност на президента Румен Радев.

В срещата участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова, зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова, кметът на София Йорданка Фандъкова и водещи български учени.

По думите на президента построяването на сходен център у нас, с поддръжката на Европейската организация за нуклеарни проучвания (ЦЕРН), е дълготрайна инвестиция в развиването на човешкия и теоретичен капитал и основава вероятност за развиване на младите учени във физиката, биофизиката и нуклеарните проучвания посредством трансфер на познания и технологии от реномирани европейски институти и лаборатории.

България е една от водещите страни в науката и образованието на Балканите и този капацитет, подсилен от нашите съседи от района, би насърчил съдействието сред науката, технологията и индустрията, беше очебийно от участниците в срещата. Обсъдена беше и концепцията за основаването към този теоретичен и медицински център на Международен университет.

Известният български учен-физик в ЦЕРН проф. Леандър Литов показа план за построяването на сходен център в София, който да предлага лекуване на онкологични болести посредством така наречен адронна терапия с потреблението на протонно и йонно излъчване, което е доста по-щадящо за пациентите и с доста по-висока степен на повлияване на онкологични болести, спрямо стандартната рентгенова терапия. Той акцентира, че сходен център може да обезпечи лекуване за 1500 души годишно и диагностика за 2000 души, като за неговото създаване ще са нужни към 6 години.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова акцентира, че като локация и развиване на транспортната инфраструктура, град София е натурален център в Югоизточна Европа и Столична община ще работи интензивно за реализацията на този план.

По време на срещата бяха разисквани и финансовите измерения на плана, чиято стойност се чака да бъде към 200-220 млн. евро и опцията за обезпечаване на европейско финансиране, като участниците в срещата подчертаха нуждата от одобряването на самодейността като един от целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР