Между социалистите и президента вече има дълбоки и принципни политически

...
Между социалистите и президента вече има дълбоки и принципни политически
Коментари Харесай

Нинова: Служебният кабинет на Радев предлага антисоциален и античовешки бюджет

Между социалистите и президента към този момент има дълбоки и кардинални политически разлики

 „ Подготвихме сигнал към прокуратурата за дейностите на министъра на стопанската система за бент. „ Огоста “. Смущават ни няколко неща. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на БТВ и добави: „ Министърът на стопанската система и промишлеността е почнал диалози, подписал е някакви документи с немски вложител за създаване на фотоволтаична централа върху водите на язовир “Огоста “.

Нинова изясни, че този язовир е втори по величина в България, обект е на национална сигурност и е в листата на 414-те, които са за ремонт, тъй като са рискови. „ Няма позволение от министъра на земеделието, който е притежател. Няма отговор от ЕСО по какъв начин ще бъде присъединена тази мощ. Няма оценка от Министерството на екологията за въздействието на околната среда “, уточни тя.

По думите ѝ това е рисково, тъй като язовирът е в положение, в което би трябвало да му се направи ремонт. „ Предвиждало се подобен на стената от немския вложител и оттам-нататък да поеме стопанисването и ръководството на язовира. От друга страна, били отпуснати средства в Министерството на стопанската система за ремонт на стената – т.е. два ремонта ще се вършат. Цялото количество създадена сила ще се изнася в Германия, а изгодата за България е никаква – 9 работни места “, изясни Нинова и напомни част от оповестените от министър Стоянов неща, които са безсмислени: „ Хем е намерил вложител, хем занапред ще афишира конкурс и всички компании могат да се явят, с цел да вземат участие. Сезираме прокуратурата, тъй като е прегазил всички закони и условия в България, с цел да се пристъпи към такава инвестиция “, уточни тя.

„ Министърът на стопанската система разгласи, че това е единствено първата такава инвестиция и това ще се прави върху други язовири в България. За наша огромна изненада, президентът приема този вложител и приветства такива вложения “, съобщи Нинова и изложи позицията на левицата, за която водите на България са национално благосъстояние. „ Те би трябвало да се стопанисват, да се грижат и да са изключителна държавна политика и отговорност. Язовирите да се стабилизират, да се изградят напоителни системи още веднъж, да се вържат в цялата напоителна мрежа на България, да се напоява българската земя, която да ражда български плодове и зеленчуци “, изясни тя в предаването “Лице в лице “.

Нинова попита по кое време един немски вложител, който е дал един милиард лв., ще разреши да се източва водата, с цел да се напояват българските домати и краставици. „ И без това сме раздали 2/3 от България, би трябвало ли националното благосъстояние, водите на България, язовирите, да ги дадем, тъй като в този момент е съвременно и доста печелившо да произвеждаш сила от ВЕИ-та, от слънчеви паркове? Кой печели обаче от това? “, попита още тя.

По думите ѝ с изключение на 9 работни места и ремонт, който също се прави от министерството, в контракта се включва и ремонт, който към този момент е изработен и е в листата на тези 500 млн., които бяха изхарчени за  язовирите и се проверяват от прокуратурата. „ Значи три пъти едни и същи пари се наливат в нещо, което още го няма. Това е лобизъм “, безапелационна е тя.

Във връзка с връзките сред Българска социалистическа партия и Радев Нинова съобщи, че има доста дълбоки кардинални политически разлики. „ Те се дължат на решенията, които взе служебният кабинет и самият президент в последните месеци. Левите хора са срещу износа на оръжия за Украйна. Неговият кабинет внесе антиконституционен контракт в Народното събрание, който “коалицията на войната “ утвърди “, напомни тя.

От честите срещи из цялата страна Нинова научава, че членовете и симпатизантите на Българска социалистическа партия са изрично срещу това. „ Партията ври и кипи против това. Нека президентът наложи несъгласие и да каже, че е срещу, както го направи преди два месеца. По този метод ще покаже, че президентската институция е поредна и стои на кардинална позиция, само че се притеснявам, че няма да го направи. Това е надълбоко разграничение сред Българска социалистическа партия и социалистите и президента “, безапелационен е водачът на левицата.

„ Социалистите и левите хора, на които президентът доста постоянно се базира, са обществено ангажирани. В момента гледаме бюджет за заледяване на приходите и увеличение на военните разноски. Няма такава друга европейска страна, която в тази рецесия да е замразила приходите “, съобщи Нинова по повод удължаването на държавния бюджет. „ Тяхно обвързване е да внесат бюджет, по този начин написа в закона, да го извършват. Тоест това е още едно разграничение – замразяваш парите на служащи, майки, деца, културни дейци и насочваш тези пари към самолети и превъоръжаване “, сподели още тя.

Като трето  разделение сред левите и президента Нинова дефинира тематиката с ролята на страната: „ Ние имаме политическа и идеологическа позиция, че ролята на страната в основните браншове би трябвало да се резервира. Докато участвахме в ръководството доста съществено заздравихме държавните предприятия – усилиха се дивидентите, изплатиха се заплатите на хората, започнаха да си връщат заемите.  Фактите са си обстоятелства “, уточни тя.

От левицата към момента са оптимисти, че може да има държавно управление със идващите мандати, само че е време президентът да ги връчи. „ Днес служебният министър председател ни упрекна, че няма бюджет, тъй като няма държавно управление – пробват се да трансферират отговорността върху Народното събрание. Но с цел да има държавно управление, дайте мандатите, какво е това удължение към този момент над два месеца? “, попита възмутено Нинова.

Тя разяснява парадоксите, които бяха основани в последните дни от останалите партии във връзка с минималната заплата. „ Ние предлагаме 850 лева минимална заплата, която е 50% от междинната. Половин милион души работят на 710 лева, което е извънредно, не може в тази рецесия да се устоя по този начин и би трябвало да помогнем на хората “, безапелационна е Нинова и изясни какво в действителност се случи: „ На първо четене всички ни поддържаха. Сега сред първо и второ стана заплашителен разлом. Политическа партия предлага да отпадне клас “прослужено време “, което е парадокс и няма да го позволим. ГЕРБ оферират 850 лева да е брутна заплата, т.е. в нея да вземат участие клас “прослужено време “, нощен труд, ексклузивен труд. Като ги извадиш всички тези неща и минималната ще стане по-малко от сегашната “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова сложи въпроса по какъв начин тези хора от 1-ви януари да си платят 40% газ нагоре, 22% вода нагоре, автомобилните застраховки, “Гражданска отговорност “ – всичко нагоре. „ Затова споделям, че това е най-антисоциалният, най-античовешкият и най-антиевропейският бюджет, който предлага служебният кабинет на президента Радев. Той има три характерности – заледяване на приходи, позволиха празен чек на държавното управление на Радев да тегли 12 милиарда евро заем и с празен чек позволиха да заплаща предплатено капиталови разноски “, съобщи тя и посочи, че това значи нови 8 F-16 и всички приумици на президента да взема на лизинг самолети. „ Тоест тотално боен бюджет, противообществен и античовешки. “

Нинова изиска да се знае кой тъкмо носи отговорност за орязването на заплатите на хората – депутатите на ГЕРБ, “Продължаваме смяната “, “Демократична България “, “Български напредък “, Движение за права и свободи. „ Те избират 6 милиарда да отидат за въоръжаване и за самолети, вместо 3 милиарда за обществена политика. Ние не желаеме депутатите от Българска социалистическа партия да са в тази група “, безапелационен е водачът на социалистите. Тя добави, че левицата не е срещу превъоръжаването, това би трябвало да се случи. „ Но сега инфлацията е 13%, цените на храните се подвигат, пораства цената на газа. Тези разноски може да изчакат година-година и половина “, счита тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР