Между министерствата на отбраната на Турция, Русия и Украйна е

...
Между министерствата на отбраната на Турция, Русия и Украйна е
Коментари Харесай

Гореща линия между Турция, Русия и Украйна заради блокирания износ на зърно от украински пристанища

Между министерствата на защитата на Турция, Русия и Украйна е основана гореща линия с оглед намиране на решение на казуса с износа на зърно от украински пристанища, съобщи турският ефирен канал ТРТ Хабер.

Телевизията оповестява, че за задачата в министерствата на защитата на всяка от трите страни е избран по един представител с сан военачалник. Тези представители ще поддържат директна връзка за разискване на казуса и намиране на решение.

До основаването на горещата линия се е стигнало след телефонните диалози предходната седмица на турския министър на защитата Хулуси Акар с съветския му сътрудник Сергей Шойгу и украинския му сътрудник Олексий Резников.

Провеждаме интензивни диалози както с Русия, по този начин и с Украйна. И двете страни имат някои опасения. Ние работим за премахване на опасенията. Обнадеждени сме по този въпрос, е показал турският министър на защитата Хулуси Акар, представен от държавната телевизия.

Въпросът за основаване на кулоар за експорт на зърно от украинските пристанища бе обсъждан на среща в Анкара на 8 юни сред външните министри на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров.

Чавушоглу съобщи през днешния ден, че Турция чака от Русия отговор на предлагането за образуването на кулоар за експорт на зърно от Украйна.

Относно въпроса за кулоар за експорт на зърно чакаме отговор от Русия. Обяснихме, че проектът на Организация на обединените нации, обвързван с превозването на зърно, може да сработи, сподели турският външен министър.

Ако страните съумеят да се схванат, те могат да дойдат в Истанбул за разискване на детайлите.

Пътна карта за действието на кулоар за експорт на зърно от Украйна е била направена под егидата на Организация на обединените нации вследствие на договаряния, извършени от Турция с Русия, Украйна и виновни представители на Организация на обединените нации, заяви телевизия ТРТ Хабер при започване на юни, базирайки се на дипломатически източници.

Чавушоглу разкри през днешния ден и детайлности за проекта на Организация на обединените нации, като изясни, че може да бъдат основани някои морски коридори, без да е належащо да бъдат разчиствани мините около украинските пристанища, съобщи Ройтерс. Това негово изявление, както наподобява, е смяна от предходното предложение за разминиране на украинските пристанища - ход, за който Киев се притеснява, че ще остави Украйна по-уязвима на съветски офанзиви от Черно море.

Пред кореспонденти турският външен министър сподели, че " ще отнеме известно време " за разминиране на украинските пристанища и че в това време може да бъде открит безвреден морски кулоар в региони, където няма мини, по предложение на Организация на обединените нации.

" Тъй като е известно къде се намират мините, може да бъдат открити избрани безвредни линии на трите (украински) пристанища ", уточни той. " (Търговските) кораби, направлявани от украински проучвателни и избавителни съдове, както се планува в проекта, биха могли по този метод да стигат безвредно до пристанищата, без да е нужно почистване на мините ", изясни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР