Между 30 и 40% по-ниски добиви на мед отчитат пчеларите

...
Между 30 и 40% по-ниски добиви на мед отчитат пчеларите
Коментари Харесай

Добивът на мед у нас е бил с 30-40% по-нисък през 2017 г.

Между 30 и 40% по-ниски добиви на мед регистрират пчеларите през 2017 година по отношение на 2016 година Това сподели ръководителят на Областната пчеларска организация във Варна Атанас Каракашев, който е и дълготраен пчелар.

По думите му вследствие на неприятното презимуване 2017 година е почнала с по-малко пчелни фамилии, съобщи " Фокус ".

„ Говорихме доста за никотиноидните пестициди, които тровят почвата и растенията. Всичко това се отразява и през 2017 година тук-там имаше до 60% смъртност на пчелни фамилии. С по-малко пчелни фамилии, с по-малко паша се получи с 30 - 40% по-малко мед по отношение на 2016 година “, добави Атанас Каракашев.

Той сподели още, че медът по принцип се изкупува на цена от 4 лв. за кг, само че сега няма изкупуване. „ Не се срещат ползите на пчеларите и изкупвачите. Не е удобно ситуацията в България по отношение на пчеларите. Всички закони са в ущърб на елементарния пчелар. Това е тъжна констатация, която всички я знаем “, добави Атанас Каракашев.

Във Варна пчеларите са към 100, а в региона – над 160. Част от тях се отхвърлят да бъдат аграрни стопани и да членуват в разнообразни пчеларски организации, тъй като не виждат смисъл, разяснява Атанас Каракашев. Цената на българският мед е непроменена – към 8 лв. за кг, до момента в който в страната ни се внася мед от Китай и Украйна, който се предлага на по-ниски цени.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР