Между 30% и 40% от парите, отпускани за строителството на

...
Между 30% и 40% от парите, отпускани за строителството на
Коментари Харесай

Между 30 и 40% от парите за Хемус са се връщали в ГЕРБ, твърди Бойко Рашков

Между 30% и 40% от парите, отпускани за строителството на автомагистрала "Хемус ", са се "връщали " в ГЕРБ. Това сподели във вторник вътрешният министър Бойко Рашков, откакто беше разпитан в прокуратурата.

Той беше извикан в държавното обвиняване откакто в изявление за БНР сподели, че “няма подозрение ” къде са отишли средствата.

След разпита си министърът разяснява пред публицисти, че е декларирал без никакво терзание, че парите от строителството са се прибирали в партията на Бойко Борисов. "Между 30 и 40% са се насочвали към една политическа партия, прокуратурата изиска да я кажа. Това е политическата партия ГЕРБ ", сподели Рашков.

Час по-късно от партията на Борисов обявиха в публична позиция до медиите, че ще дадат вътрешния министър на съд, където той ще би трябвало да потвърди думите си. В ГЕРБ считат още, че изказванията на Рашков са опит да се отклони публичното внимание от проблемите на деня.

В публична позиция на Софийска градска прокуратура (СГП) пък се споделя, че в качеството си на очевидец Рашков не е показал никаква конкретика. "Свидетелят Бойко Рашков дефинира изявленията си пред БНР като "политически “ и съобщи, че “не могат да бъдат други “, оповестяват от държавното обвиняване.

По думите на самия Рашков пред прокурора той не загатнал съответни имена, тъй като е задача на проверяващите да открият кои са хората, в които са отивали отчисленията.

Пред медиите вътрешният министър сподели, че по време на разпита е обяснил, че няма доверие на прокуратурата. Според него в случай че разкрие елементи от следствието на Министерство на вътрешните работи по строителството на “Хемус ” няма подозрение, че те ще "изтекат " към някогашния министър председател Бойко Борисов.

"А Борисов в един миг нищо чудно да стане цел на прокуратурата ”, сподели още вътрешният министър.

От думите му стана ясно още, че хипотетичната “схема ” за източване на средства от градеж на автомагистрали съществува от 2018 година А прокуратурата “не е обръщала внимание на други материали на Министерство на вътрешните работи, в които се съдържали данни за сходни закононарушения ”.

На 29 декември държавното обвиняване заяви, че приканва вътрешния министър Рашков като очевидец по следствието за автомагистрала “Хемус ”. Аргументът на обвиняването беше, че Министерство на вътрешните работи и ГДБОП не са дали информация по случая за пране на пари за милиони за градежа на петия лот от автомагистралата, а в същото време Рашков съобщи, че знае детайлности.

Конфликтът сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата стартира да назрява от началото на месец декември, предходната година. Тогава, съгласно които десетки милиони левове са били усвоени от “кухи компании ”, откакто са били платени за градежа на “Хемус ”. Тогава от министерството прецизираха, че единствено за построяването на лот 5 от оборудването по този метод “в сакове и чували ” са били изтеглени 60 млн. лева, с което е нанесена вреда на бюджета за най-малко 20 млн. лева По-късно по футзал Борислав Колев в пране на пари поради присъединяване в схемата.

След това от “безпрецедентен напън ” против прокурорите по делото, който съгласно нея е извършен от шефа на ГДБОП Калин Стоянов. Той отхвърли и подлага на критика държавното обвиняване за това, че не е поискало да разпита Колев, който да даде повече детайлности за схемата и другите участници в нея. Прокуратурата на Стоянов.

Междувременно пред основния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков. Министърът приказва пред БНР два дни след този разпит.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР