Между 200 и 300 машини за гласуване ще бъдат отделени

...
Между 200 и 300 машини за гласуване ще бъдат отделени
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Между 200 и 300 ще бъдат машините за пробно гласуване по общини

Между 200 и 300 машини за гласоподаване ще бъдат отделени за демонстрационно гласоподаване преди вота на 14 ноември. Това заяви пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател и представител на ЦИК. По думите му това ще се случи на  ниво община.
Напрежението към неизвестността за метода с гласоподаване с машини ще бъде доста по-малко , в сравнение с предходните избори, посочи Томов в предаването „ Преди всички “.

Има още десетина дни за уточняване на елементи по изборния развой, в това число за избор на техническия тип на екраните за гласоподаване в изборния ден, разясни Цветозар Томов. Главния проблем той вижда в това да се направи добра разяснителна акция и да има опция за пробно гласоподаване с устройствата .

Екраните би трябвало да бъдат отделени, с цел да може този, който не желае да гласоподава в единия избор, да не се постанова да превключва , счита Томов.

С една карта за гласоподаване еднократно ще се отключва опцията да се гласоподава.

„ За да се изключи машината, той (избирателят – бел. ред. ) би трябвало да стои 3 минути и да не прави нищо . 3 минути са много време. Средното време, за което се гласуваше на предните избори, беше към и малко над минута “, означи още Цветозар Томов.

Във всички секции с дали своят вот над 350 души на предходния избор, ще бъдат обезпечени по две машини, сподели Томов, който предвижда, че опашки няма да има .

Добре е гласоподавателите и политиците да схванат, че с цел да имаме надзор върху това дали някой не внедрява злотворен програмен продукт в машините за гласоподаване, не е належащо да се броят всички разписки , акцентира Цветозар Томов. Според него е задоволителна добра инцидентна извадка .

Томов изрази персонално мнение, че не е добър знак за изборния развой това, че има номера на претендентите, което не е публикувана процедура „ в цивилизования свят “.

Технологията за приемане на изборните резултати от чужбина, прилагана от дълги години, има за собствен предел 150-200 секции в чужбина . С внезапното им повишаване на последните избори - над 700, с предстоящ сбор за идните към 800, ЦИК се забавя доста повече с обработката на документите, уточни Цветозар Томов.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР