Между 1936 и 1947 г. японецът Йоши Ширатори бяга четири

...
Между 1936 и 1947 г. японецът Йоши Ширатори бяга четири
Коментари Харесай

„Японският Худини“, който избяга от всеки затвор

Между 1936 и 1947 година японецът Йоши Ширатори бяга четири пъти от разнообразни затвори, което го прави същинска звезда.

Неговите бягства притеглят вниманието с изключение на към него, и към ужасните условия в японските затвори. Както самият той споделя: „ Причината, заради която се пробвах да избягам, беше, че бях сърдит на пазачите, които не се отнасяха към пандизчиите като към хора. “

Днес един от пандизите, от които Ширатори бяга, даже има непрекъсната галерия, отдадена на неговия героизъм.

Ето историята на този именит непослушник.

 網走監獄脱獄再現シーン

Роден през 1907 година в планинския район Тохоку в Япония, Йоши в началото работи в магазин за тофу, а по-късно се опитва и като риболовец.

Но скоро попада в неприятна компания и стартира с комара. Последвалите дребни закононарушения го слага в радара на полицията – и в последна сметка, в средата на 30-те години, Ширатори е упрекнат в ликвидиране.

Той се кълне, че е обвиняването е незаслужено, като твърди, че локална тайфа го е натопила. Но съдът го признава за отговорен и го изпраща в пандиза Аомори.

По това време пандизите в Япония са сурови места. Пазачите постоянно изтезават пандизчии, вследствие на което доста от тях се пробват да избягат. Но малко на брой са толкоз сполучливи, колкото Йоши.

 Terasawa Shimizutomita, Hirosaki-shi, Aomori-ken 036-8262, Japan - panoramio (1)

Пейзаж от префектурата Аомори

Как Йоши Ширатори бяга от пандиза за първи път? Той запаметява графика на пазачите, разпознава пропуски в сигурността и съумява да откри 15-минутен прозорец сред промените на защитата, в който може да реализира проекта си.

Така рано сутринта Ширатори отключва килията благодарение на парче тел, което бе измъкнал скришом от кофа в банята. Постепенно той бе събирал дъски от подовата настилка, които в този момент подрежда в леглото си, тъй че да наподобява, че към момента е в него и спи.

Но той не остава дълго на независимост – управляващите го залавят 3 дни по-късно и го връщат в пандиза. И този път той получава доживотна присъда.

Началото на Втората международна война трансформира живота на Ширатори зад решетките. Той е изпратен в пандиза Акита, където пандизчиите поставят физически труд и спят на бетонния под.

Изолираните килии вършат бягството съвсем невероятно – пандизчиите би трябвало да носят белезници от самото начало, даже когато спят, и са обградени от гладки стени с висок таван.

Но Ширатори въпреки всичко намира метод.

 Kogetsu-pond in Senshu Park 20180520

Пейзаж от град Акита

Всяка вечер Ширатори се упражнява да се катери по стените. Той се изкачва до един вентилационен отвор и нощ след нощ постепенно и методично разхлабва ръждясалите му болтчета. Така, седмици по-късно, той към този момент е подготвен да избяга.

През една дъждовна нощ смъква белезниците си, покатерва се по стената и бяга през вентилационния отвор. Гръмотевици отвличат вниманието на пазачите и единствено след 3 месеца в пандиза Акита Йоши Ширатори още веднъж е на независимост.

Този път съумява да избегне полицията в продължение на месеци. Но грешката му е, че се доверява на един другарски надъхан служител на реда. В пандиза Акита всичките пазачи изтезават извънредно Ширатори, с изключение на един, който се държи благо с него. Надявайки се, че той ще може да му помогне, беглецът наивно отива в дома му и го моли да се заеме с корумпираната затворническа система, с цел да постави завършек на измъчванията на пандизчии.

Вместо това служителят на реда се обажда на управляващите и Йоши се връща в пандиза за трети път.

 130713 Abashiri Prison Museum Abashiri Hokkaido Japan56n

Оригиналните килии на затвор Абашири. Първата фотография в текста също е от там.

Две бягства от пандиза трансформират Йоши в легенда. Вестниците пишат за неговите подвизи и управляващите към този момент желаят да се уверят, че той в никакъв случай повече няма да избяга – по тази причина го изпращат в прословутия строго охраняван затвор Абашири.

Като най-северният затвор в Япония, Абашири има доста сняг, което пречи на пандизчиите да избягат, защото те носят тънки униформи.

Там също по този начин няма разхлабени вентилационни отвори или 15-минутни слепи петна в промените на защитата, а Ширатори е закопчан с тежки железа към глезените и китките.

Този път му лишава месеци. Всеки ден той капе чорба мисо върху стоманените си окови и върху дребния отвор на вратата на килията си, през който пазачите доставяха храна. И постепенно, само че несъмнено соленият бульон съумява да разяде метала.

След месеци Ширатори към този момент може да се изплъзне от оковите и да отвори люка на вратата. Дупката обаче е прекомерно дребна, с цел да пропусне човек… само че Ширатори изважда рамото си и съумява да се промуши.

Град Сапоро

След третото си бягство мъжът се укрива повече от година: живее в изоставена мина и се прехранва с горски плодове и ловувайки диви зайци.

Но един фермер в последна сметка го вижда и го атакува, мислейки, че е апаш. По време на битката фермерът умира. Ширатори е изправен на съд – и този път получава смъртна присъда.

Властите отхвърлят да рискуват повече. Те го заключват в пандиза в Сапоро, където шестима пазачи го следят 24 часа в денонощието. И единственият отвор на килията му е по-малък от главата на Ширатори.

Как съумява да избяга за четвърти път?!! Ширатори маха дъските на пода на килията и изкопава тунел с купата си за чорба. Той копае единствено през нощта, а дупката е тъкмо под леглото му.

Този път се радва на свободата в продължение на година – до момента в който един ден както си седи на една скамейка, до него не сяда служител на реда. Той не го разпознава – в действителност даже предлага на беглеца цигара. Но Ширатори – необяснимо за какво – взема решение да признае същинската си идентичност и по този начин се връща в съда.

Реформите в затворническата системата в Япония обаче в този момент работят в негова изгода. Той изяснява, че е избягал единствено поради неприятното отношение към него и съдът показва състрадание и афишира гибелта на фермера за самозащита.

Все отново Йоши ще би трябвало да лежи за многото си бягства. След като анулира смъртната му присъда, съдът го изпраща в пандиза за 20 години. По негова молба той е разпределен в пандиза Фучу в Токио.

По време на последния си престой в пандиза Йоши Ширатори в никакъв случай не се пробва да избяга. Той е освободен предварително поради положително държание през 1961 година и изживява последните си години на независимост, преди да почине през 1979 година

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР