Механизмът на узаконеното грабене на бюджета продължава да функционира без

...
Механизмът на узаконеното грабене на бюджета продължава да функционира без
Коментари Харесай

Черната дупка в икономиката на САЩ

Механизмът на узаконеното грабене на бюджета продължава да действа без спиране

Военно-промишленият комплекс стартира да се образува в Америка преди повече от век, по време на Първата международна война. Оттогава в Новия свят процъфтява това, което В.И. Ленин назовава " узаконено грабене на хазната ". Основната корист е надценяването на продуктите, купувани от военното ведомство. Преди 62 години, на 17 януари 1961 година, президентът Дуайт Айзенхауер разгласи опасността за Америка от военно-промишления комплекс, този съюз на Пентагона и военно-промишлените корпорации.

В публикацията „ За дълбоката страна в недрата на Съединените щати “, оповестена преди пет години, направих обзор на американски изявления по тематиката за източниците на финансова поддръжка за дълбоката страна. Нарекох съвкупността от тези източници „ сенчестия бюджет “ на Америка.

Бюджетът на дълбоката страна идва от два съществени източника: доходи от трафик на опиати и оръжия за Централно разузнавателно управление на САЩ и други американски разследващи организации и непредвидени облаги от военно-промишления комплекс. Някои американски специалисти са сигурни, че главната част от непредвидените облаги на военно-промишления комплекс не се приватизират, а се насочват за попълване на секретни фондове. И от тях се реализира финансирането на дълбоката страна.

През 2016-2017г поредност от изявления и видеоклипове с присъединяване на Катрин Остин Фитс, някогашен помощник- секретар по жилищното строителство и градското развиване, и Марк Скидмор, професор по стопанска система в Мичиганския университет, бяха пуснати в Съединените щати. Те показаха оценки за кражбата на държавни пари, предопределени за Пентагона и други федерални организации. През годините са насъбрани вреди за трилиони долари.

От началото на 90-те години на предишния век в Съединени американски щати влезе в действие законодателство, изискващо наложителни одити на разноските и икономическите действия на всички министерства и ведомства на американското държавно управление. Изненадващо, Пентагонът, най-голямата бюджетна организация, съумя да избегне сходен одит, скривайки зад военната загадка забележителна част от разноските си.

В Америка има три обекта от национално значение, които са надеждно предпазени от всевъзможни одити. Това са златните запаси на Форт Нокс (в салдото на Министерството на финансите), Федералната аварийна система на Съединени американски щати (Американската централна банка) и Пентагона.

След като завладя Белия дом, Тръмп незабавно повдигна въпроса за одит на Пентагона. И реализира това, че през декември 2017 година започва първият пълномащабен одит в историята на военното ведомство на Съединени американски щати. През ноември 2018 година бяха оповестени някои резултати от одита.

Заместник-министърът на защитата на Съединените щати Патрик Шанахан направи огромно изказване: „ Провалихме одита, само че и нямахме вяра, че ще го преминем... Това беше одит на организация за 2,7 трилиона $, тъй че самият факт е към този момент е огромно достижение ". Цифрата, която той уточни, е цената на най-разнообразните активи, които са били в салдото на Пентагона.

За одита бяха изхарчени общо над $400 млн. Въпреки тези великански разноски, не всички активи и не всички разноски могат да бъдат тествани. Одиторите признаха, че стопанската система на Пентагона е в толкоз занемарено положение, че пълноценният одит изисква с порядък повече финансови запаси и цяла войска от инспектори.

Има и доста въпроси по отношение на одитираните военни разноски за фискалната 2018 година. Например логистичният отдел, един от най-големите в Министерството на защитата, не можа да даде на инспекторите на Ernst & Young ясни пояснения защо са изхарчени повече от $800 млн. Нямаше нужните подкрепящи документи за доста предходни години. Установени са непотвърдени разноски на обща стойност 6,5 трилиона $.

Открити са безпределно доста случаи на надценени покупки на разнообразни артикули. Друго изобретение на инспекторите е, че има голям брой случаи на консумиране на обществени средства за цели, разнообразни от плануваните в бюджета и формалните документи.

Подобно бе и откритието на вътрешни стандарти на Пентагона за ускорена " обезценка " на имущество, в това число оръжие и военна техника. Което, несъмнено, поддържа търсенето на продуктите на военно-промишлените компании на нужното равнище. Бяха разкрити и доста други " особености " от живота на Пентагона. Например остатъците от бюджетни средства за федерална организация, които не са изразходвани преди края на финансовата година, би трябвало да бъдат анулирани. Но останалите средства на Пентагона се придвижват за идната фискална година.

Имаше доста прочувствена реакция на одита в Конгреса на Съединени американски щати. Чуха се гласове, че преди цялостното въвеждане на ред в стопанската система на Пентагона е належащо фрапантно да се понижи военният бюджет на Съединени американски щати. Дори при Барак Обама беше признат 5-годишен проект за 2016-2020 година за понижаване на разноските за защита със 125 милиарда $ (около 20% от целия годишен боен бюджет), само че нито проектът на Обама, нито резултатите от първия одит на Пентагона бяха отразени в плана на военния бюджет за 2019 година и идващите фискални години.

През 2019 година беше осъществен втори одит на активите и разноските на Пентагона. Този път инспекциите обгърнаха благосъстоятелност на Пентагона на стойност близо $6 трилиона.За реализиране на задачите 1400 инспектори посетиха 600 военни уреди по света и ревизираха над 100 000 единици съоръжение.

В края на втория одит контрольорът на Пентагона Илейн МакКъскър сподели, че " както се очакваше " Пентагонът получи негативна оценка за икономическото си показване, само че персонално тя " вижда действителен прогрес ". Вторият одит сподели, че от 2300 характерни наблюдения от одита на финансовата 2018 година, 23% (530) са били поправени сполучливо, което MакКъскър назова „ стабилен прогрес през първата година. “ Въпреки това бяха направени над 1300 забележки, което значи техният растеж със 770.

Стана явна нуждата от продължение на " разкопките " в стопанската система на Пентагона. Бяха осъществени трети и четвърти одит. Последва пети. Резултатите от него бяха оповестени през ноември 2022 година Американското издание на The Hill, отдадено на тази тематика, написа: Defense Department fails another audit, but goes progress (Министерството на защитата се провали в още един одит, само че реализира напредък). Статията дава малко обобщение на одита: „ След като 1600 инспектори изследваха активите и отговорностите на Министерството на защитата на стойност 3,5 трилиона $ и 3,7 трилиона $, чиновниците откриха, че министерството не е в положение да регистрира почти 61% от активите си.

Фактите за легализирани злоупотреби в Съединени американски щати се множат с всяка нова инспекция, само че механизмът на легализираните злоупотреби продължава да действа без спиране.

И някои заключения.

Първо, проучването на резултатите от такива одити оказва помощ да се разбере по-добре успеваемостта на военните разноски на Америка; имаме потребност от това, с цел да планираме личния си бюджет за защита, което ще ни разреши да осигурим боен паритет сред Руската федерация и Съединените щати.

Второ, сходни проучвания разрешават по-добро схващане на опциите на дълбоката страна, която съставлява опасност за Русия.

Трето, проучването на опита от легализираните злоупотреби във военно-промишления комплекс на Съединени американски щати може да помогне за попречване на „ легализираните злоупотреби “ в съветския военно-промишлен комплекс.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР