Мегапроцесът за източването на фалиралата КТБ стартира днес по същество.

...
Мегапроцесът за източването на фалиралата КТБ стартира днес по същество.
Коментари Харесай

Прокуратурата се въоръжи с търпение да изчете обвинението по КТБ

Мегапроцесът за източването на банкрутиралата КТБ започва през днешния ден всъщност .

Процесът се води в отсъствието на Цветан Василев , който се намира в Сърбия и чака решението на сръбските управляващи по отношение на поисканата му екстрадиция.

 Цветан Василев се снабди с призовка и обвинителен акт
Цветан Василев се снабди с призовка и обвинителен акт

Сръбските управляващи връчили на Василев призовка и 11-те хиляди страници обвиняване

От държавното обвиняване настояват, че имат доказателства за оказван напън върху очевидци . От думите на ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев стана ясно, че против един от юристите на Цветан Василев е почнало следствие, като има информация, че той е получил 200 000 лева за " профилактирането " на основен очевидец. Гешев не даде повече детайлности. По думите му се разпростира тактика за напън върху очевидците, като се употребяват " законни, полузаконни и противозаконни начини ".

 Прокурорът Гешев упрекна юристите на Цветан Василев, че политизират процеса
Прокурорът Гешев упрекна юристите на Цветан Василев, че политизират процеса

Обвиняеми по делото са 18 души

Отново сбит, Гешев подмятна, че е имало и закани за ликвидиране против един-двама очевидци по делото, като загатна и името Лазов. На въпрос дали Лазов е жив и здрав, Иван Гешев съобщи: " З асега Лазов е жив и здрав. Ще изчакаме, ще забележим. "

Преписката за това била от преди две години и Иван Гешев нямал информация какво се случва сега с нея.

От различен очевидец по делото има тъжба, че против него се образуват търговски каузи и каузи от частен углавен темперамент от други очевидци, които са от кръга на Цветан Василев. Намекнато му е, че в случай че промени държанието си в процеса, тези неща ще отпаднат ", изясни Иван Гешев.

 Първото съвещание по делото КТБ потегли
Първото съвещание по делото КТБ потегли

Специализираният углавен съд даде ход на делото за КТБ от четвърти път

Началото на процеса беше белязано със скандал, обвързван с процедурата по изчитане на обвинителния акт . Самото обвиняване обаче се побира в над 5 000 страници и най-вероятно ще се чете дни подред . Практиката също по този начин е по време на изчитането всички да са прави, което провокира негодувания. Съдът даде опция обаче присъстващите в залата да седнат.

Ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев излезе от залата очевидно сърдит, като пред медиите съобщи, че обвинените и юристите съзнателно бавят процеса. Според него е имало метод обвинителният акт да не се чете, като това става със единодушието на отбраната и в протокола просто се записва обстоятелството.

По думите на Гешев отбраната употребява и най-малките благоприятни условия, с цел да шиканира процеса , защото ползите са доста - както той съобщи " ползи за милиарди ". Гешев бе безапелационен, че прокуратурата бърза и желае да се стигне до същинската част и до доказателствата.

 Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт за КТБ
Спецпрокуратурата внесе обвинителния акт за КТБ

Над 210 000 страници и 18 обвинени

" Цялата прокуратура ще чете, имаме организация... Ние сме подготвени, колкото би трябвало - толкоз ще се чете. Да забележим кой какъв брой ще издържи ", разяснява Гешев.

Шефът на Спецпрокуратурата уточни, че в нито една европейска страна такова нещо няма да се случи . Освен това обвинителният акт е качен на уеб страницата на прокуратурата от повече от една години и всеки, който е желал, е можело да се запознае с него.

По делото би трябвало да бъдат разпитани над 400 очевидци.

 Заболяване на обвиняем отсрочи делото КТБ
Заболяване на обвиняем отсрочи делото КТБ

Третият опит за започване на делото е на 27 февруари
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР