Медийният регулатор не откри законови основания за товаНяма нарушение на

...
Медийният регулатор не откри законови основания за товаНяма нарушение на
Коментари Харесай

СЕМ няма да глобява БНР за предаването на Петър Волгин

Медийният регулатор не откри законови учредения за това

Няма нарушаване на Закона за радиото и малкия екран в предаването „ Политически неточно “, излъчено на 10 април с водещПетър Волгин. Това сподели наблюдението, осъществено от Съвета за електронни медии, предава.

Това значи, че Съвет за електронни медии няма да постанова наказания на публичното радио в тази връзка, защото няма законови учредения за това.

Според медийния регулатор обаче са нарушени Етичният кодекс на българските медии и Правилникът за публицистичната активност на Българското национално радио.

Причината за мониторинга беше съобщаването на непотвърдена информация за кораба „ Царевна “.

В съвещанието взе участие и генералният шеф на БНР Милен Митев. Той разгласи, че още този месец следва приемането на нови публицистични стандарти в публичното радио.

"В които се плануват механизми за реакции, в това число в сходни случаи. Например, във връзка с съответния случай е планувано, когато водещ желае да показа непроверена информация с концепцията, че това е от изключително значение за обществото, това да може да се случва единствено след утвърждение на основния редактор. Т.е. да се вкара една форма на второ мнение, втори обзор, с цел да не се допусне опцията единствено основано на преценката на един човек да бъде споделена информация, която може, че в действителност дезинформира и подвежда обществото ", сподели Милен Митев.

БНР не може да бъде осъдено за дезинформация, тъй като такива текстове в Закона за радиото и малкия екран няма, стана ясно на съвещанието.

Председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева беше безапелационна:

"Как си представяте, че Съветът за електронни медии ще бъде органът, който ще каже кое е правилно и кое не е, кое е дезинформация и кое не е. Кой ни го е дал това право да кажем кое е дезинформация, къде написа, че може да глобяваме който и да било, тъй като приказва погрешни неща. Съвет за електронни медии не е стопанин на истината. Съвет за електронни медии е регулатор по наличието. Съвет за електронни медии гледа дали се съблюдава плурализма в публичните медии ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР