Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация Конрад Аденауер“ и

...
Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация Конрад Аденауер“ и
Коментари Харесай

Бойко Станкушев: Надявам се скоро да има повече кислород за медиите в България

Медийната стратегия за Югоизточна Европа на Фондация „ Конрад Аденауер “ и Фондация „ Антикорупционен фонд “ проведоха семинар на тематика: „ Подкрепа на самостоятелната публицистика на процедура “. Актуална среща на публицисти от цялата страна, проведена в настоящо време, в което самостоятелните публицисти са изправени пред разнообразни провокации: мощен стопански и политически напън, правосъдни каузи, чиято цел е да ги накарат да замълчат, лимитирано финансиране и други Именно тези тематики бяха разисквани на семинара, а в „ Мрежата “ изводите направи журналистът Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.

Тук на „ черното “ се споделя, че е „ бяло “

" Най-новото е това, което ни заяви Огнян Златев, началник на Представителството на Европейската комисия в Загреб, Хърватия, а точно, че европейските институции имат подготвеност и работят към този момент по една смяна на визията за положението на медиите, изключително на самостоятелните медии в България и в няколко страни в Източна Европа , основно на Балканите, виждайки, че тук на „ черното “ се споделя „ бяло “, че се усилват репресиите против журналисти… 

Имаше обособена лекция от юридическите специалисти на Антикорупционния фонд, отдадена навръх това що е SLAPP, по какъв начин би трябвало да му се противопоставяме, какво би трябвало да се прави при опит за офанзива или към този момент потвърдена офанзива, само че това би трябвало да се координира с нова европейска политика. Няма подозрение, че ще би трябвало се готвим за един конфликт, тъй като явно в страните, в които олигарсите ръководят, както е в България, те няма толкоз елементарно да се дадат. И наша задача е, в случай че желаеме да бъдем свободни жители, а освен публицисти, и да не оставим смачкани хора след нас, сварени жаби и обезпокоени девойки и момчета, които желаят да вървят някъде на открито да работят и да си търсят шанса, да си довършим работата. "

Журналистиката се нуждае от взаимност и съдействие

" Пред очите ми за тези 30 години десетки сътрудници бяха смачкани, доведени по побъркване, до апетит. Това освен това не би трябвало да се позволява. Аз мисля, че гражданското общество, колкото и да тъпчеше досега на едно място, приспано от една мощна пропагандна машина, почва към този момент да разпознава тези проблеми.

Акцентът в работата ни беше върху проблемите на сътрудниците от районните медии. Там има феодали, които мачкат и блъскат. Най-грозният проблем, който предходната година се появи, бе подмятането на дрога в колата на сътрудника Димитър Пецов от Силистра. Намериха се почтени хора в Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата, които потвърдиха, че дрогата е подхвърлена. Конкретният причинител е хванат, признал си е, само че не желае да каже кой му е дал дрогата и го е пратил да свърши тази работа. В провинцията е доста ужасно и съвсем половината време на семинара отделихме за запознаване със обстановката, в това число и с съответни човешки ориси. Имаше 30 души сътрудници от страната. 

Събрахме на едно място хора с огромен опит и такива, които са стигнали към този момент до огромна известност като експерти и сътрудници, които работят на районно равнище, някои от тях също с доста обилни достижения в проверяващата публицистика, които показаха неповторими образци. Цялата тази амалгама от най-различни хора, които свободно поддържат връзка между тях в продължение на два дни и половина, съгласно мен стартира да ражда хрумвания, освен свързани с това по какъв начин да проучваме диагнозата, само че и по какъв начин да изградим система за самоотбрана, правна политика и огромната взаимност на високо равнище, както и различни форми на финансиране.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР