Медиците се научиха да присаждат повечето органи и тъкани в

...
Медиците се научиха да присаждат повечето органи и тъкани в
Коментари Харесай

Трансплантация на памет? Дали е възможно?

Медиците се научиха да присаждат множеството органи и тъкани в нашия организъм


Но какво бихте споделили за опцията да се присади освен някаква част от тялото, само че и паметта да вземем за пример?

До наскоро това изглеждаше невероятно. Но както оповестяват от списание eNeuro, група американски учени са създали точно това.

Доскоро се смяташе, че паметта е единствено резултат от генерирането на електрически импулси, които пораждат сред клетките в хипокампа. Но през 2012 година в тази анатомична конструкция са открити по този начин наречените енграмневрони. Според догатката на специалисти те се оказват физическите „ кутийки “ за паметта и спомените на индивида.

Това води до логическия извод, че паметта има освен електрическа, само че и химическа природа.

Продължавайки проучванията, групата учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис, водени от Дейвид Гланцман, организират опит, в хода на който съумяват да предадат паметта на един елементарен организъм на различен с помощта на трансплантация на РНК от енграмневроните.

„ Откритието, че с присаждането на РНК от един охлюв на различен се предава паметта на първия субект на втория, стана доказателство, че спомените могат да се съхраняват освен в синапсите, само че и в различен тип. Може би в бъдеще ще можем да потискаме остарялата памет и да записваме нова информация напряко в мозъка “, споделя ръководителят на проучването доктор Гланцман.

Своето изобретение учените вършат. при проучване на калифорнийски морски зайци (Aplysia californica) и огромни отровни морски охлюви. Това им разрешава да открият още по-интересни закономерности.

Учените отглеждат две колонии охлюви. Едната населява в безвредни условия за живот, а на другите през избрани шпации от време се подава ток, като по този метод са принуждавани да се борят за живота си. Само след два дни втората колония създава специфични логаритми на държание, с цел да избегне заплахата.

След това РНК от втората група се присажда на индивидите от първата. Оказва се, че спокойните до този миг мекотели стартират да се държат по същия метод, като събратята си, получаващи токови удари. Преди следващия разряд те стават неспокойни и се събират на групи.

Така се открива, че паметта може освен да бъде извлечена, само че и предадена на различен организъм. Въпросът е единствено по какъв начин да се направи това безвредно за участниците в процедурата.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР