Медицинският университет-Пловдив изисква от студентите си да имат сертификат за

...
Медицинският университет-Пловдив изисква от студентите си да имат сертификат за
Коментари Харесай

МУ-Пловдив ще пуска на упражнения само със зелен COVID-сертификат

Медицинският университет-Пловдив изисква от студентите си да имат документ за имунизация, негативен тест или документ за преболедуван ковид, с цел да участват на практическите извършения по медицина. Това излиза наяве от от 20-ти август на ректора на университета проф. Мариана Мурджева.

Според нея единствено студенти, отговарящи на горните три условия, ще могат да посещават присъствено извършения в Медицинския университет в Пловдив - наличието е разрешено за имунизирани, преболедували или студенти с негативен тест - PCR или антигенен, изработен най-малко 72 часа преди влизане на упражненията. Относно лекциите в заповедта написа, че те ще се организират в електронна среда.

" Ние започваме образователната година с присъствени извършения, огромна част от които се вършат в клинични условия в лечебните заведения. Там лежат заболели, в доста клинични отделения се изисква, когато постъпват пациентите, да показват негативни антигенни проби или PCR проби и ние рискуваме, в случай че пуснем студенти, които не са предпазени, да заразят същите тези заболели ", разяснява пред проф. Мурджева. По думите й заповедта на Ректорския съвет е съобразена с епидемиологичната конюнктура в страната и наличието на студентите в болнични заведения.

" Дайте тогава да спрем карантинните и противоепидемичните ограничения, в случай че се смята, че лимитират човешките ни права. Не мисля, че тази заповед е незаконна. Вече се появиха известия в други университети за сходен достъп до болничната среда. В Солун също желаят антигенни проби на студентите. В Турция и Германия също изискват имунизация ", разяснява тя и пред.

" Подобни заповеди са в прорез с Конституцията на Република България и опонират на Закона за висшето обучение за студенти и на Закона за приблизително обучение за възпитаници. Независимо, че университетите имат някаква самостоятелност, те нямат право да постановат сходни условия и да лимитират правото на образователен развой на своите студенти. Предвид обстоятелството, че същите си заплащат постоянно таксите за образование и имат право на достъп до образователните зали ", разяснява в писмо до медиите ученик на университета Ангел Калоянов. Някои родители даже се заканват да нападат заповедта, която съгласно тях постанова наложително имунизиране, в съда. 

Според други, дискриминация няма, щом се дава право за наличие на упражненията и с негативен тест. От МУ-Пловдив изясняват, че опция за студентите има - да учат в електронна среда. " Тази заповед може да бъде ревизирана, можем да я преразгледаме, до 15 септември има още три седмици и половина, тъй че поляризацията в обществото, която явно рефлектира и в нашия университет, не значи, че би трябвало да се вълнуват толкоз и едните, и другите. Има решения, които са взети, вие знаете и на национално равнище, в епидемиологична вълна сме, тъй че никой не може да отрече нито четвъртата вълна, нито че случаите нарастват, че сме в епидемиологична конюнктура и с цел да запазим здравето на пациентите, както и на самите студенти, въпреки всичко се постанова да се вземат някои противоепидемични ограничения. Част от тези ограничения са и това, което предлагаме ", сподели пред БНР ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. Мариана Мурджева. На 7-ми септември във вуза ще има нов Ректорски съвет, на който заповедта може да се преразгледа.

 

ЗАЩИТА

" Нивото на груповата имунна отбрана е доста ниско и не е в положение да ни защищити от нови пикове на инфектирани с Covid-19 ". Това мнение изрази зам.-председателят на Комисията по здравеопазваане към Народно събрание доктор Александър Симидчиев пред Нова тв. " Ние продължаваме да не прилагаме дейно ограниченията против разпространяването на вируса. Нямаме действителна и настояща имунизационна акция ”, безапелационен е той.

Той е предложил на депутатите да бъдат отделени специфични средства за провеждането на разяснителна акция по отношение на имунизациите. „ Имаме потребност от съответни, информативни и въздействащи послания по отношение на възраженията на хората ”, изясни той.

„ Не приказваме за хипотези, а за действителни данни. Вече две от областите са в алената зона, а други две са доста покрай нея. За страдание, новата вълна ще пристигна тъкмо преди началото на образователната година. Ще повторим нещо, което към този момент знаем, тъй като действаме по идентичен метод. Мерките са единствено на хартия, само че не се осъществят на процедура ”, добави доктор Симидчиев.

На същото мнение е и общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова, която е и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Тази вълна е на пациентите, които не са имунизирани ", сподели тя пред Българска национална телевизия.  " Все повече са позитивните резултати, за мен това е доста притеснително. Мерките не се съблюдават. Слагането на маски е пожелателно. Имаме смешка, че българинът ще посрещне четвъртата коронавирус вълна с маска, която е купил за първата ", безапелационна е доктор Николова.

 

ЧИСЛА

Новите случаи на ковид през последното денонощие у нас са 384, показват данните в Единния информативен портал. Направени са 6 502 теста, което значи, чe процентът позитивни проби е 5,9.

По области, най-вече нови случаи на ковид са регистрирани в София-град - 95, следвана от Варна (49) и Пловдив (34). Хоспитализираните с COVID-19 са 2 452, като 202-ма от тях в интензивно поделение. 8 души с инфекцията са умряли за миналите 24 часа, а 46 души са регистрирани като излекувани.

От началото на акцията у нас са били сложени 2 218 947 дози ваксини, в това число 2 390 за последните 24 часа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР