Медицинският център на УМБАЛ Бургас – „Св. Николай Чудотворец, открива

...
Медицинският център на УМБАЛ Бургас – „Св. Николай Чудотворец, открива
Коментари Харесай

Откриват дежурен детски кабинет в медицинския център на УМБАЛ Бургас

Медицинският център на УМБАЛ Бургас – „ Св. Николай Чудотворец ", открива втори дежурен кабинет, който ще работи по контракт с общопрактикуващи лекари, оповестиха от лечебното заведение. Това е профилиран детски кабинет, с работно време от 8 ч. сутринта до 20 ч. вечерта в събота, неделя и празнични дни. Кабинетът отваря на 4 юни и ще бъде единственият в Бургаска област, в който пациенти до 18-годишна възраст на 87 персонални лекари ще получават безвъзмездна здравна помощ от педиатър. Ще работи цяло лято – от началото на юни, до края на м. септември. Намира се в медицинския център, входът е през централна регистратура. Кабинетът е друг Спешния педиатричен кабинет на Спешно поделение.

Така МЦ „ Св. Николай Чудотворец " става най-голямото лечебно заведение за извънболнична здравна помощ, което поема извънболнични неотложни случаи нощем и в почивни дни. Той обслужва пациенти на 87 персонални лекари – най-вече от всички други дежурни кабинети, които работят на същия принцип.

Законът задължава общопрактикуващите лекари да обезпечат 24-часова здравна помощ за своите пациенти. Те могат да го създадат персонално, посредством заместител или посредством контракт с дежурен кабинет, в който пациентите им да търсят помощ, когато те не са на работа. В тези кабинети могат да дежурят лекари със компетентност " обща медицина ", с друга компетентност или, по изключение без компетентност. В кабинетите се оказва неотложна здравна помощ – обзор, съвещания, операции, назначение на лекуване. Направления за други експерти не се издават, изключението е единствено за банкет в болница, в случай че дежурният доктор реши.

„ Опитът ни сподели, че в почивни дни най-често търсят помощ майките на дребни деца, по тази причина на благосклонност взехме решение да открием втори кабинет, в който да работи единствено педиатър и който да поеме детските случаи. През лятото има и доста туристи, чиито деца също търсят здравна помощ при нас. Първият кабинет си остава и ще работи редом в събота и неделя денем “, изясни шефът на МЦ „ Св. Николай Чудотворец “ доктор Нигохос Топузян.

През нощта ще остане да работи единствено един дежурен кабинет, в който се сменят лекари от разнообразни специалности, показват още от лечебното заведение.

Редът за оказване на здравна помощ в дежурните кабинети на МЦ „ Св. Николай Чудотворец " е следният:

1. Вижте дали вашият персонален доктор и персоналният доктор на вашето дете е в този лист (най-отдолу на страницата)

2. Ако лекарят ви е в този лист, можете да посетите дежурния кабинет в МЦ „ Св. Николай Чудотворец " във времето от 20 до 8 ч. сутринта, в празнични и почивни дни. Ще бъдете прегледан гратис (в избрани от закона случаи) или против потребителска такса.

3. В събота и неделя децата до 18 година ще бъдат насочвани непосредствено към детския кабинет, а всички останали пациенти – към втория наложителен кабинет

4. И детският, и другият дежурен кабинет работят на заплатен банкет за пациенти на други общопрактикуващи лекари, които нямат контракт с МЦ „ Св. Николай Чудотворец "
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР