Медицинските изделия следва изцяло да бъдат заплатени от Касата, без

...
Медицинските изделия следва изцяло да бъдат заплатени от Касата, без
Коментари Харесай

Пламен Таушанов: Медицинските изделия следва изцяло да бъдат заплатени от НЗОК

Медицинските произведения следва напълно да бъдат заплатени от Касата, без доплащане от пациентите . Това съобщи пред БНР Пламен Таушанов - ръководител на Българската асоциация за отбрана на пациентите. 
Той уточни, че към асоциацията са постъпвали тъжби от пациенти. И даде образец със случай от Варна, където при незабавна мозъчно-черепна интервенция лечебното заведение е поискало от пациента да си заплати 7600 лева, след което отхвърля да му възвърне парите. Всички институции, към които пациентът е пуснал тъжба, удостоверяват, че болничното заведение погрешно е взела пари и не е възстановила сумата. 
Повод за диалога е изказванието на компании за медицински произведения, че Здравната каса не им е плащала от октомври. Те настояват, че са изправени пред банкрут. 

" Тези вносители и търговци на медицински произведения - техните контракти с Касата са изтекли декември. Едва през февруари са основани нови контракти. Само че фирмите-вносители, когато са се отчитали за вложените медицински произведения, са показали разнообразни компании от тези, които имат подписани контракти. При което НЗОК стартира инспекции и прави разбори. Този въпрос ще бъде решен скоро - 1-2 седмици, когато на тези компании, които са ги доставили, им бъде заплатено ", изясни казуса Таушанов в изявление за предаването " Хоризонт до обед ". 
Когато на пациент се постанова да му сложат здравно произведение, не би трябвало пациентът да доплаща нещо , безапелационен бе той. По думите му все пак обаче има лечебни заведения, които се пробват да желаят пари от хората, нелегално
" Трябва да сме сезирани от пациентите за проблем. Няма по какъв начин без писмена тъжба за съответен случай ние да желаеме осъществяване на инспекции ".
" Има проблем, който ще бъде решен. Въпросът е, че неговото решение и цялата тази обстановка е малко замъглена ", изрече мнението си Таушанов. 
" Медицинските произведения следва напълно да бъдат заплатени от Касата . Въпросът е, че самите фирми-производители са сключили контракти, с които са се съгласили за обещано произведение да има някакъв предел. Това е проблем, който е трябвало да изчистят самите компании. Друг е въпросът, че тези медицински произведения се поставят в изискванията на клинична пътека. И в този момент има медицински произведения, новаторски, които Касата се въздържа да заплати ". 
По думите му в надзора на Касата този въпрос не е обсъждан. Той е безапелационен, че въпросът е много комплициран, не би трябвало да има спекулации, а би трябвало да се подходи съществено и да се реши.
От НЗОК изпратиха писмен отговор на въпросите. От там споделят, че съществува известно закъснение поради избрани справедливи фактори. Допълнителните съглашения с компаниите и разплащанията ще стартират при започване на идната седмица , оповестяват от там. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
По обявата работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: В центъра на системата В центъра на системата В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР