Медицинските бележки, с които много поколения ученици извиняват отсъствия, ще

...
Медицинските бележки, с които много поколения ученици извиняват отсъствия, ще
Коментари Харесай

Медицинските бележки за отсъствия отиват в историята

Медицинските бележки, с които доста генерации възпитаници извиняват отсъствия, ще отпаднат и като документ ще се употребява амбулаторният лист от прегледа. Това заяви министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в предаването „ Защо, господин министър? “ на Би Ти Ви.
Напоследък към бележките, които от тази образователна година са в електронен вид, още веднъж има брожения, защото някои лекари ги броят за обособена здравна услуга и желаят пари за тях. Цената стига 60 лева в София, макар че съгласно пояснение на Министерство на здравеопазването бележката е резултат от прегледа и влиза в неговото възнаграждение. Има и медици, които ги издават гратис.
„ На последното съвещание на управлението на Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „ Информационно обслужване “ и на Министерството на образованието и науката да анулира напълно медицинските бележки за учениците и да се употребява амбулаторният лист. Имаме кардиналното утвърждение на този акт от страна на Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се завърши в най-скоро време, тъй че здравната записка да отпадне изобщо като един документ, който добавя това, което се прави от общопрактикуващия доктор “, сподели министър Хинков. 
Когато се прави един обзор, се дава амбулаторен лист за този обзор и този амбулаторен лист би трябвало да бъде признат от съответното образователно заведение за здравна записка, счита проф. Хинков.
Друго облекчение се чака по линия на МОН, откъдето дадоха обещание да предложат нарастване на дните, които могат да бъдат извинявани от родителите. Сега те са общо 10 на образователна година, а след смяната би трябвало да станат 15. Идеята е леките неразположения на децата да се извиняват в границите на тази опция, вместо да се обикалят лекарските кабинети, въпреки че може да се чака, че родителите ще ги употребяват и за фамилни мотиви.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР