Медицински университет-Пловдив ще отбележи Европейския ден за разумна употреба на

...
Медицински университет-Пловдив ще отбележи Европейския ден за разумна употреба на
Коментари Харесай

Европейски ден за разумна употреба на антибиотици отбелязват в Пловдив

Медицински университет-Пловдив ще означи Европейския ден за рационална приложимост на антибиотиците на 16 ноември. Събитието ще се организира в петък от 13 до 14 часа в 9-та Аудитория на Аудиторния блок на МУ.  " Целта на събитието е да срещнем аудиторията със смисъла на антибиотичната политика, с проблемите, свързани с антибиотичната устойчивост и нуждата от рационалната приложимост на антибиотиците. Освен това бихме желали да осведомяваме за актуалните благоприятни условия в МУ-Пловдив и УМБАЛ " Св. Георги “-Пловдив за бърза микробиологична диагностика на инфекциите, която е причина за своевременна и съответна антибиотична терапия, ограничаваща риска от развиване на устойчивост ", заяви проф. доктор Мариана Мурджева, която е началник на катедра " Микробиология и имунология " и заместник-ректор по “Международно съдействие и планова активност " на Медицински университет-Пловдив. 

Интересен миг от отбелязване на събитието ще бъде привличането на студенти и докторанти за присъединяване в националния конкурс Арт агар – рисунки с бактерии върху микробиологични агарови среди. Предвижда се виртуално арт-шоу на рисунки на участници в предходни състезания.

18 ноември е Европейският ден за осведомеността на хората за отговорно използване на антибиотиците. Всяка година той се провежда от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите. И тази година МУ-Пловдив отбелязва акцията, като на 16 ноември инициира мероприятието, ориентирано към студенти, докторанти, университетския състав на МУ-Пловдив и университетските лечебни заведения, както и към пловдивската общност.

" Лечението с антибиотици се основава на избрани правила и неговата дълготрайност варира според от тежестта на инфекциозния или възпалителния развой, вероятните съпътстващи болести и риска от развиване на нежелани реакции и даже от възрастта на пациента. Някои болести в действителност изискват лекуването с антибиотици да бъде провеждано за не по-малко от 7-10 дни, а при други се ползват по-краткотрайни или дълготрайни лечебни схеми с антимикробни средства. Преждевременното и голословно спиране на антибиотичната терапия може да докара до съществени последици за пациента ", разяснява още проф. Мурджева.

В катедрата по " Микробиология и имунология " при МУ-Пловдив и Микробиологичната лаборатория при УМБАЛ " Св. Георги " -Пловдив всяка година на този ден предизвикват осведомителна акция, обвързвана с Европейския ден на антибиотиците. Те установяват за жалост повишаване на устойчивостта към антибиотиците.

Микробиолозите съумяват да управляват устойчивостта към антибиотици посредством нейното следене и предоставяне на периодическа информация на заинтересуваните клиницисти, изписващи антибиотици, за причинителите на инфекциите и равнищата на тяхната устойчивост към антибиотични средства.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР