Медицински специалисти излязоха на пореден протест - този път срещу

...
Медицински специалисти излязоха на пореден протест - този път срещу
Коментари Харесай

Медицинските сестри пак протестират: Не на репресиите!

Медицински експерти излязоха на следващ митинг - този път против репресиите и уволненията без причина. Това изясни пред БГНЕС здравната сестра Мая Илиева, чиито контракт със Специализираната болница за интензивно лекуване по белодробни заболявания " Света София " не е продължен заради синдикалната ѝ активност. Тя е водач на Синдиката на българските медицински експерти.

Нейни сътрудници също търпят негативи тъй като се борят за правата си. Илиева разката по какъв начин здравна сестра е съкратена в Стара Загора в случай, че щатът е под сериозния най-малко. " Във Варна и Бургас работодателите си разрешиха да не признаят синдиката ", сподели Илиева.

Тя разясни, че е била назначена с изпитателен период и е била освободена без пояснения. Медицинската сестра разгласи, че ще търси правата си по правосъден ред, а във връзка с останалите им претенции са подготвени да се извърнат и към европейските институции.

" Другите ни претенции също не бяха изпълнени. Не можахме да разберем дали работи методиката на Кирил Ананиев. По време на пандемията лечебните заведения бяха доведени съвсем до банкрут заради това, че нямат оборот и клиенти. За това в този момент сме оставени на благоволението на касата да заплаща 85% от цената за този интервал предходната година. Очакваме и общественото министерство да промени Наредбата и медицинските сестри, работещи в реанимация, да минат на 7-часово работно време, а не на 8. Както и лечебните заведения да не са търговски сдружения ", добави тя.

По време на митинга проблемите на съсловието бяха илюстрирани с пърформанс, в който шефове, министри и депутати разстреляха медицинските експерти.

" На процедура ни разстрелват с неглижирането си. Не може да не ти пука, когато гледаш една сестра по какъв начин се грижи сама за 30 индивида, по какъв начин пада. Изнемогваме и по тази причина няма да спрем да се борим ", описа Веселина Ганчева, която е основна сестра в болница " Света София ".

Тя добави, че за година и половина, времето, в което са се борили за правата си, е изгубила доверието си в институциите.  " Разчитахме на тях. Освен двуличие нищо друго не видяхме. Лъжи, неистини и нищо повече. Репресии. Дори не се пробват да ги прекратят, да оказват помощ за прекратяването им. Това се случва в цяла България. Как ни репресират ли? Уволняват ни ", изясни тя и добави, че само смяна има във връзка с възнагражденията им.

В 14 ч протестиращите ще бъдат пред здравното министерство. Там протестиращите ще изискат здравния министър Кирил Ананиев да ревизира сигналите им. " Очакваме тези шефове, в случай че не са постъпили законово и без негово познание, да си понесат отговорността. В противоположен случай ще считаме, че това е и по негово разпореждане ", разяснява Илиева.

След здравното министерство медицинските експерти ще отидат до Министерския съвет, където ще обтегнат палатка и ще слагат афиш с девиз " Не на репресиите ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР