Медицински сестри, акушерки и учители ще са сред най-дефицитните професии

...
Медицински сестри, акушерки и учители ще са сред най-дефицитните професии
Коментари Харесай

Прогнозират глад за медицински сестри и учители след 15 години

Медицински сестри, акушерки и учители ще са измежду най-дефицитните специалности след 15 години. Заради демографската обстановка у нас до 2034-та ще се усили процентът на служащите над 55 години. В градовете София, Пловдив, Варна, Бургад и Благоевград ще има най-голямо търсене ан работна ръка. Това сочи прогноза на проучвателен екип за развиването на трудовия пазар през идващите 15 години. Данните бяха показани през днешния ден в Министерството на труда и обществената политика.
Според специалистите, в случай че България внедри просветителните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща потребност от учители. Учителят ще остане доста значим на пазара на труда най-малко идващите 15 години, съобщи доцент Ралица Ганева. През 2024 година в образованието се чака да бъдат заети 204 хиляди души, от тях половината ще са над 50 години, а 80% ще са дами.
С намаляващо търсене ще бъдат продавачите, поради намаляването на бранш търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга - на преструктурирането на стопанската система. Все по-малко ще се търсят сервитьори, бармани и готвачи.
В средносрочен проект се обрисува, че специалностите, изискващи по-ниска подготовка ще понижават, а тези със характерна подготовка ще стават все по-важни на пазара на труда, обобщиха специалистите, представени от Българска телеграфна агенция.
Всеки четвърти през 2024 година ще работи в преработващата индустрия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР