Медицинска лаборатория ЛИНА обявява четири нови профилактични кампании, които важат

...
Медицинска лаборатория ЛИНА обявява четири нови профилактични кампании, които важат
Коментари Харесай

В „ЛИНА”: Пълно изследване с 38 показателя, туморен маркер, полов и щитовиден хормон по избор

Медицинска лаборатория „ ЛИНА ” афишира четири нови профилактични акции, които важат през месеците март и април 2019г. За да се включите в тях не е належащо направление от персонален доктор или опазване на час, а единствено да посетите най-близкия независим филиал на „ ЛИНА ” в областите  Варна, Бургас или Ямбол . Изследванията в другите акции са на преференциални цени, тъй като целят да насърчат профилактиката на съществени болести. Таксата операция е в размер на 2 лева. 

Ето и кои са настоящи профилактични акции за интервала март - април 2019 година

Пълно проучване на кръв с 38 индикатора. Изследването дава информация за равнищата на положителния и неприятния холестерол, кръвната захар, положението на черния дроб, бъбреците и други органи и системи в организма. То включва цялостна кръвна картина с 16 индикатора, серумна глюкоза, урея, креатинин, пикочна киселина, общ холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, общ белтък, албумин, билирубин-общ, билирубин - пряк, ензимите АсАТ и АлАТ, Акционерна фирма, ГГТ, калий, натрий, хлориди, калций и фосфор. Тази профилактична акция е подобаваща както за младежи, по този начин и за такива в преклонна възраст, пациенти с хронични болести, диабет и други До края на април проучването е на понижена цена от 17лв. вместо 63,50лв. Препоръчително е да се прави заран, на гладно.

Втората профилактична акция включва щитовиден хормон по желание от : FT3 (свободен трийодтиронин), FT4 (свободен тироксин) или TSH (тиреостимулиращ хормон). Всеки от тях е на преференциална цена от 6лв. вместо общоприетите 12лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират по избор. Всеки от тези хормони има своята роля в скрининга на щитовидната жлеза, тъй като те са ориентир дали функционалността й е естествена, нараснала или намалена. Преди проучването пациентите не би трябвало да са консумирали кафе и питиета, съдържащи кофеин.

Третата месечна акция е сексуален хормон по желание от : LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), Progesterone, Testosterone, Estradiol, Prolactin. Всеки от половите хормони е на цена от 7лв. вместо общоприетите 14лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

От тази акция могат да се възползват дами в необятен възрастов диапазон, когато би трябвало да се уточнят аргументите за нарушавания в менструалния цикъл: при първична и вторична аменорея,при мъчителна менструация (дисменорея), при значителни и нерегулярни кръвотечения. Изследването на полови хормони е уместно за двойки, имащи проблем с репродуктивните функционалности, както и при надзор на провеждана хормонална терапия.

 


 

Естрадиолът (Estradiol) е главният женски сексуален хормон, който се създава основно от яйчниците и има отношение към подготовка на маточната лигавица за имплантация на ембриона. Фоликулостимулиращият (FSH )и лутеинизиращият хормони (LH) се създават от хипофизната жлеза. Първият има отношение към стимулиране съзряването на яйчниковите фоликули, а вторият има отношение към контрола на овулацията и образувнето на жълтото тяло.

Пролактинът (Prolactin) също се секретира от хипофизната жлеза и главните му функционалности са свързани с развиване на млечните жлези, секреция на мляко, а нарасналите му равнища водят до угнетяване на секрецията на LH и FSH, ановулаторни цикли и неплодородие.

Прогестеронът (Progesterone) е хормон, който се създава от жълтото тяло на яйчника и е виновен за подготовката на маточната лигавица за следваща бременност. Неговите равнища са от значително значение за естественото й протичане.

Тестостеронът (Testosterone) е андрогенен хормон, който има отношение към развиване на вторичните полови белези като окосмяване, мускулна маса, невисок глас при мъжте и други

При проучване на половите хормони би трябвало да се съблюдават следните условия. Някои от тях се изследват в тъкмо избран ден от месечния цикъл при дамите. LH, FSH и естрадиол се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл, а прогестерон - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. При проучване на пролактин стресът, прочувственото напрежение, даже страхът преди проучването, могат да доведат до умерено покачване на резултатите. Определянето на тестостерон е добре да става заран до 11ч., когато равнищата му са най-високи. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи лекарства или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

Четвъртата акция е туморен маркер по желание от: CEA, total PSA, CA 125, CA 15-3, CA 19-9, AFP. До края на април цената на всеки от тях е понижена на 8лв. вместо 17лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

Тази акция е ориентирана най-вече към пациенти, които имат открито онкологично заболяване и подлежат на постоянно следене - следоперативно или по време на осъществяване на терапия, а също по този начин и в интервали на ремисия, за ранно разкриване на рецидиви. Туморните маркери са белтъци, които са артикул на раковите кафези и се образуват в отговор на напредване на туморния развой. Повечето от тези маркери са характерни за съответен орган, само че също по този начин е допустимо да се покачат и при съществуване на туморен развой с друга локализация, както и доста от тях могат да се покачат неспецифично при процеси, които не са с туморен генезис, най-често възпалителни промени на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези проучвания да бъдат съветвани с доктор и интерпретирани съгласно съответното положение на пациента и в композиция с други лабораторни или образни проучвания.

Повече за туморните маркери, включени в месечните акции

PSA (простатспецифичен антиген) - единственият туморен маркер, който е приет и се употребява като скринингов маркер за рак на простататната жлеза. При проучването му би трябвало да се съблюдават следните условия - да няма еякулации в последнити 48 часа, да не се организира по-рано от 7 дни след ректално туширане на простатната жлеза или трансректално ултразвуково проучване на простатната жлеза и урологични процедури, най-малко 6 седмици след биопсия на простатата и най-малко 8 седмици след лекуване на простатит.

СА 125 - маркер, който се употребява за диагностика и надзор на лекуването на рак на яйчника. Той може да се увеличи неспецифично и при възпалителни и доброкачествени болести в дребния таз. Трябва де се регистрира и фактът, че не всички тумори на яйчника секретират този маркер, по тази причина, при диагностиката им, би трябвало да се употребяват и други лабораторни проби (например НЕ4 ) и диагностични способи.

СА 15-3 - този туморен маркер се употребява за надзор на лекуването на рак на млечните жлези и при следене за рецидиви на болестта при в началото високи равнища на маркера.Той може да се увеличи и при други туморни локализации (бял дроб, дебело черво, черен дроб, яйчник, ендометриум и др.), както и при доброкачествени формирания на млечните жлези.

СА 19-9 - раков антиген, който се покачва при съвсем всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - злобен мехур, дебело черво, изключително при рак на панкреаса. При 10% от хората липсва ген, който кодира този антиген, заради което, при тях отсъства опцията за неговия синтез и при туморни болести с тази локализация, равнищата му остават неоткриваеми.

AFP (Алфа фетопротеин) - маркерът се употребява при диагностиката на първоначални тумори на черния дроб, също по този начин при разкриване на метастази от други карциноми в черния дроб. Подходящ е при следене на високорискови пациенти от развиване на чернодробен карцином ( хронинични хепатити, чернодробна цироза, недостиг на алфа-1 антитрипсин). Повишава се и при герминативни тумори на тестисите. При бременни дами, проследеване на равнищата му през втория триместър дава информация дали плодът се развива вярно. Повишението му може да е обвързвано с недостатъци на невралната тръба, недостатъци в отделителната система на плода и други аномалии, а намалените му концентрации може да са свързани с хромозомни аномалии (Синдром на Даун, синдром на Едуардс, синдром на Патау).

СЕА (карцино-ембрионален антиген) - неспецифичен маркер. Използва се при диагностиката на редица тумори, преди всичко на рака на дебелото черво и ректума. Повишава се и при злокачествени процеси на белия дроб, млечните жлези, панкреас, корем, яйчници. Комбинацията му с други орган-специфични туморни маркери, покачва доста диагностичната му стойност. Редица доброкачествени процеси също могат да доведат до покачване на стойностите му - възпалителни болести на червата, панкреатит, цироза, пневмония, бронхит, туберкулоза, автоумунни забулявания както и при пушачи. Резултатите от проучванията би трябвало да се поясняват от доктор.

Профилактичните акции на лаборатория „ ЛИНА ” се правят в независимите й филиали в областите Варна, Бургас и Ямбол. Таксата манипуация е 2 лева Резултатите могат да бъдат получени на място или тествани онлайн на уеб страницата www.lina-bg.com .

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> -->

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР