Медицината я има, за да спасява животи. С годините развитие

...
Медицината я има, за да спасява животи. С годините развитие
Коментари Харесай

Проф. Токмакова: Адекватно лекуваният болен със СН е с добра прогноза и добро качество на живот.

Медицината я има, с цел да избавя животи. С годините развиване на специалността, продължителното физическо страдалчество добива концепцията за хронична болест и стартират да се търсят лечения за задържане на положението и удължение на живота. Днес, овладяла множеството медицински положения, здравната грижа от ден на ден се насочва към възстановяване качеството на живот. Този аршин - QoL (Quality Of Life) стартира да попада във от ден на ден клинични изпитвания и има изключителна тежест в избора на лечения в управленията за лекарствени рекомендации, така наречен гайдлайни.

Хроничната болест рядко е изолирано положение на орган или система. Напоследък от ден на ден се постанова персонализиран и мултидисциплинарен метод в здравното обгрижване на болния. Множество болести: захарен диабет вид 2, ревматологични заболявания, хронични бъбречни болести, заболявания на обмяната и други, компрометират в друга степен работата на сърцето. А заболяванията на сърцето рефлектират върху всички системи в организма. Най-значима от тях е сърдечната непълнота (СН), освен поради това, че лишава клетките в организма от пълноценната доставка на значимите за тях субстанции, само че и поради изявената си тежка симптоматика, която нарушава качеството на живот на болния.

Може ли диагностиката, лечението и профилактиката да се преборят с естествената еволюция на заболяването? Може ли да се добави време към живота на пациентите със СН? Може ли това време да е пълноценно, а не прекарано в лечебни заведения и под обгрижването на близкото обграждане? На тези въпроси дава отговор единственият български кардиолог, член на борда на Асоциацията по сърдечна непълнота към Европейското кардиологично сдружение (Heart Failure Association of ESC) за интервала 2022-2024г и някогашен ръководител на Българското кардиологично сдружение проф. доктор Мария Токмакова .

Проф. Токмакова, какво съставлява сърдечната непълнота?

СН е положение, обвързвано с патологични промени в структурата на сърдечния мускул, чиито стени (миокарда) постоянно са разширени и прекомерно релаксирани или задебелени и неразтегливи. В резултат на това помпената функционалност на сърцето се нарушава и то не съумява да извърши главната си задача, а точно да доставя кръв, О2 и хранителни субстанции в количествата, нужни за естественото действие на организма.

СН може да засегне лявата, дясната или двете сърдечни половини на сърцето, а разнообразни заболявания на клапите могат да доведат до клапна сърдечна непълнота.

Как се диагностицира сърдечната непълнота?

Диагнозата се основава на присъщи недоволства и промени в тялото на болния, както и на справедлива оценка на помпената функционалност на сърцето благодарение на ехокардиография. Изследването на равнищата на някои характерни биомаркери в кръвта, наречени натрийуретични пептиди, също оказва помощ за потвърждаване на диагнозата.

Какво може да докара до появяването на сърдечна непълнота?

Една от най-честите аргументи за появяването на СН е увреждане на сърдечния мускул заради недобро кръвоснабдяване, да вземем за пример заради претърпян миокарден инфаркт. Други вероятни аргументи за изявата на СН са: инфектиране на сърдечния мускул, дългогодишна нелекувана артериална хипертония, погрешно функциониращи сърдечни клапи, аритмии, генетични недостатъци, затлъстяване, разнообразни медикаменти и вещества, като химиотерапия, алкохолна корист, опиати и други Възможно е повода за СН да остане неизяснена.

С придвижване на възрастта честотата на СН се усилва. При хора над 65 годишна възраст разтегливостта на миокарда е понижена, което води до забавено релаксиране на сърдечния мускул и задържане на течности в белия дроб. Това, от своя страна, е причина болните да се оплакват от дефицит на въздух при физически старания, а при по-напреднали промени - и неподвижен.

Каква е отличителната симптоматика на сърдечната непълнота?

Едно от най-честите първи недоволства е загубата на физическа мощ - отмалялост и неспособност за осъществяване на избрани физически действия. Недостигът на въздух, задухът, е различен присъщ признак. Израз на СН също могат да са поява на отоци по долните крака - към глезените и стъпалата, отичане на корема, тежест в дясно подребрие, ускорение на сърдечната активност.

Ако човек има сърдечно заболяване, което може да докара до сърдечна непълнота, само че прецизно се придържа към лечението си, значи ли, че рискът от сърдечна непълнота е редуциран до най-малко?

Профилактиката на СН е най-сигурният метод да се отсрочи или предотврати появяването й. Ако сърдечносъдовите рискови фактори се управляват и се лекуват вярно и в точния момент болести, като артериална хипертония, захарен диабет, исхемична болест на сърцето и други, сърдечният мускул може да се защищити от увреда. Ако човек преживее изострен миокарден инфаркт и закъснее с лекуването му, това би довело до загуба на избрана част от помпената функционалност на сърцето и надлежно - до прояви на СН.

Колко постоянно човек би трябвало да посещава кардиолог, в случай че има заболяване, което го излага в риск от сърдечна непълнота?

Честотата на срещите с кардиолог зависят от съответното заболяване. Грижата за сърдечно болния е отговорност освен на експертите и на общопрактикуващите лекари, само че и на самия пациент и неговите близки. Спазването на назначената кардиологична терапия, напътствията за метод на живот и хранителен режим, са основни. Често болесттите, които могат да доведат до СН са хронични и изискват дълготрайно лекуване и прецизно придържане към лечението.

Има ли съпътстващи болести, които могат да влошат сърдечната непълнота?

Да, съпътстващите болести могат да бъдат пусков механизъм за дебют на СН, както и да опосредстват утежняване на съществуваща хронична СН или да основат усложнения при осъществяване на лекуването на СН. Например обострянето на ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) или появяването на анемия или пневмония могат да влошат другояче нормализирана хронична СН.

В допълнение към казаното от проф. Токмакова можем да прибавим и две значими болести, които в последните години бележат растеж - х роничното бъбречно заболяване (ХБЗ) и захарния диабет вид 2 .

С напредването на възрастта бъбрекът стартира да добива структурни и функционални нарушения; той старее дружно с организма. 10% от застаряващото население развиват хронична болест на бъбреците. Те без значение повреждат сърдечносъдовата система и не лекувани водят до хроничната бъбречна непълнота, която сама по себе си е висок рисков фактор за сърдечна непълнота. Екстремното проявяване на тази бъбречна патология е уремичният перикардит - синдром с тежка прогноза, засягащ близо 10% от болните. В последните години се следи растеж в хроничните бъбречни болести, както и събаряне на възрастовата граница.

Захарният диабет вид 2 и предшестващото го затлъстяването и метаболитни нарушавания, породени от фактори на нечистата околна среда и храна, напрежението, понижената физическа интензивност и недоспиване, се трансформира в заболяването на съвремието. Диабетът визира от ден на ден младежи и деца. А той води до инфекциозен развой на клетките на кръвоносните съдове (ендотел), струпване на мастни отлагания по стените им, артериална хипертония, сънна апнея. Всички те усилват риска от пораждане на СН. Друго затруднение на захарния диабет вид 2 е асоциираната с него кардиомиопатия, която може да възникне и без пациентът да има прилежащо сърдечносъдово заболяване.

Овладяването на тези хронични положения са значими за сърдечносъдовото здраве, само че когато пациентът към този момент има изявена СН, лечението би трябвало да се уточни с повече от един експерт. Такъв е и въпросът ми към проф. Токмакова:

Има ли потребност от мултидисциплинарен метод в лечението и следенето на СН?

Да, има и се предлага - така наречен " Heart Failure Team ". Болните със СН са с голям брой съпътстващи болести. Често се постанова разискване на лечебната тактика с разнообразни експерти за намиране на най-адекватния метод в полза на здравето и прогнозата болните. Обучението и съпричастността на околните също е от огромно значение.

Като приказваме за лечебна тактика, кои са диагностичните и лечебни новости в сърдечната непълнота? Какви нови решения се търсят в преодоляването на това положение?

Съвременните диагностични благоприятни условия оказват помощ за етиологичното уточняване на СН - за разкриване на съответната причина. Така образното проучване нуклеарно магнитен резонанс (ЯМР) на сърце може да откри типа на миокардното увреждане - инфектиране, фиброза, отсрочване на някои субстанции, неприятно кръвоснабдяване и други

Има голям прогрес в лекуването на СН през последните години. Разполагаме с 4 фундаментални фармакологични лекувания, с които можем да променим прогнозата на болните със СН, да понижим повторните хоспитализации, смъртността, да подобрим качеството на живота им. Успешно лекувания болен със СН е с изключение на с овладяни недоволства, също и с понижени потребности от болнично лекуване и с положително качество на живот.

От какво зависи избора на съответна терапия при сърдечната непълнота?

Алгоритмите за лекуване на СН са построени въз основата на най-новите теоретични знания, както и възоснова на най-актуалните данни от клинични изпитвания, регистри, разбори и метаанализи на бази данни, и са залегнали в Европейските рекомендации за лекуване на остра и хронична СН.

Европейските рекомендации обобщават и подлагат на оценка всички налични все още на написването доказателства по характерна тематика, за да подкрепят лекарите в избора на най-хубавите тактики за лекуване на съответния пациент с обещано заболяване, вземайки поради повлияването на клиничния излаз, както и съотношението полза/риск, отнасящи се до характерни диагностични или лечебни средства.

Правилният избор на лекуване на СН зависи също от съответния пациент, неговите съпътстващи болести, самостоятелна търпимост и не на последно място - от достъпа до съвременна терапия. В България множеството модерни лечения за СН са налични скоро след одобряването им за приложимост.

А те заплащат ли се от НЗОК?

Българските пациенти имат относително елементарен достъп до всички типове терапия и диагностика за лекуване на СН. Има обаче какво да се желае, тъй като СН е със съществени последици за пациента и обществото, само че съвсем няма 100% реимбурсация за комплексното лекуване. На пациентът се постанова, в множеството случаи, да доплаща разнообразни проценти. Имайте поради, че това са доста постоянно възрастни пациенти, на които се постанова да одобряват доста медикаменти и за разнообразни съпътстващи болести. Все отново извънредно позитивен, според мен, е фактът, че в България се получава доста бързо елементарен достъп до новите лекарства, единствено с няколко месеца забавяне от други доста по-развити от нас страни в Европейски Съюз. Примерите са доста от последните години, в това число и за лекуването на СН.

Как се повлиява качеството на живот на пациентите с лекувана сърдечна непълнота по отношение на тези, които забавят диагностиката си или не получават съответно лекуване?

СН е прогресиращо хронично заболяване. Адекватно лекуваният болен със СН е без или с минимални недоволства, с добра прогноза и положително качество на живот. Колкото по-навреме се сложи вярна диагноза и се стартира съответно лекуване, толкоз по-благоприятна е прогнозата на СН и по-добро качеството на живот.

BG-6411/11.2022 година

Материалът се разгласява с поддръжката на.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР