Медицината е единствената професия, която се стреми да премахне причината

...
Медицината е единствената професия, която се стреми да премахне причината
Коментари Харесай

Бъдещето на медицината

„ Медицината е единствената специалност, която се стреми да отстрани повода за съществуването си “, е споделил един мъдрец, а в случай че проследим близкото развиване на технологиите, можем да заключим, че това ще стане скоро.

Виртуалната действителност (VR) навлезе в лекуването на психологични болести и уплахи, както и в планирането на комплицирани интервенции.

Използването на добавена действителност (AR) обезпечава информация за разположението на кръвоносните съдове или туморни формирания върху тялото на пациента.

Няма да е надалеч времето, когато ще могат да се отпечатват капиляри, роговица и разнообразни меки тъкани.

Роботизираните системи за безкръвни интервенции към този момент са тук, а скоро ще е допустимо хирург да оперира пациент на хиляди километри разстояние.

Персонализираните импланти при животни и при хора също са факт.

Технологичният прогрес трансформира и образованието. Чрез разнообразни геймифицирани приложения и добавена действителност студентите имат опция да се образоват, да проиграват разнообразни сюжети и да се приготвят за практиката.

Неотдавна лекари във Варна направиха неповторима интервенция на гръбнак на куче, употребявайки имплант с размер към милиметър. За интервенцията е бил употребен хирургичен модел, принтиран на 3D принтер. Той е направен от OS IMPLANTS – компания, която се занимава с 3D принтиране на кости. С създателя на компанията доктор Ваньо Везиров беседваме за бъдещето на медицината и опасенията дали лекарят ще стане непотребен.

е тематика и на събитието на Ratio, което ще се организира на 30 март онлайн с вход свободен. На него доктор Ваньо Везиров и доктор Радко Тоцев ще опишат по какъв начин софтуерният прогрес трансформира образа на медицината.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР