Медици от столичната болница Царица Йоанна-ИСУЛ излязоха на организиран от

...
Медици от столичната болница Царица Йоанна-ИСУЛ излязоха на организиран от
Коментари Харесай

Медици блокираха кръстовище заради опасения, че няма да им вдигнат заплатите

Медици от столичната болница " Царица Йоанна " -ИСУЛ излязоха на проведен от профсъюз " Защита " митинг и блокираха за малко бул. " Данаил Николаев " в четвъртък, защото считат, че са излъгани по отношение на нарастването на заплатите в бранша. Те са възмутени, че обещаното от ръководещите увелечение на възнагражденията, което залегна в Колективния трудов контракт (КТД) за бранша не е подписано от работодателските организации и остава пожелателно.

Преди два дни здравният министър проф. Асена Сербезова, синдикатите и единствено една от 4 работодателски организации в бранша подписаха КТД, който планува нарастване от 800 лв. в главните заплати на лекарите, 550 лв. - на медицинските сестри и 200 лева за останалите медицински служащи. Така минималната заплата за доктор трябваше да доближи 2000 лева, за сестра – 1500 лева, а за сестра 910 лева

За да принудят лечебните заведения да обезпечат тези заплати, здравните управляващи плануват обвързваща уговорка в Националния рамков контракт, който Здравната каса и Лекарският съюз следва да подпишат: единствено лечебни заведения, които извършват КТД да получат контрактуваното 25% нарастване в цените на клиничните пътеки. Това условия обаче минира договарянията по НРД, защото лечебните заведения не са съгласни с него. Основните възражения са, че някои лечебни заведения не могат да обезпечат по-високите заплати, а растежът от 25% в цените на пътеките не стига поради скокът в цените на ток, газ и консумативи.

От профсъюз " Защита " се притесняват, че обещаното нарастване ще остане единствено на хартия и приготвят палатков лагер след Великденските празници и народен митинг на 12 май, в случай че до тогава не получат гаранции, че по-високите заплати ще бъдат отразени във фишовете на работещите.

Красимир Митов от " Защита " разяснява, че шефовете на лечебни заведения отхвърлят да подпишат КТД, само че те получават заплати от десетки хиляди левове, до момента в който редовите фрагменти са с 800-1000 лева заплата.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР