Медици от Европа и Канада установиха, че редовният прием на

...
Медици от Европа и Канада установиха, че редовният прием на
Коментари Харесай

Изследване: Витамин D намалява с 40% риска от деменция

Медици от Европа и Канада откриха, че постоянният банкет на витамин D понижава риска от развиването на деменция с към 40% измежду лица над 70-годишна възраст. Това заяви пресслужбата на университета в Ексетър, Англия, базирайки се на публикация в списание „ Alzheimer's & Dementia “.
" Намаляването на заболеваемостта или забавянето на развиването на старческата деменция става все по-важна цел за човечеството, защото броят на евентуалните носители нараства. Нашето проучване сподели, че витамин D може да бъде едно от най-ефективните средства за лекуване на този проблем ", споделя Байрон Крийз, откривател от университета в Ексетър, представен от пресслужбата на университета.
По данни на Световната здравна организация сега в света живеят 55 милиона души с деменция. Една от най-често срещаните аргументи е заболяването на Алцхаймер. Тя се диагностицира в 60-70% от случаите. Това неврологично заболяване води до загиване на мозъчни кафези, вследствие на което мисленето, държанието и обществените умения на индивида трайно понижават.
Изследователите се пробвали да открият по какъв начин честотата и вероятността за деменция се въздействат от приема на витамин D, чиито молекули оказват помощ за премахването на протеиновия " отпадък " от мозъчните кафези. За тази цел те наблюдавали по какъв начин постоянният банкет на веществото се отразява на мозъчната функционалност на над 12 000 възрастни поданици на Съединени американски щати със междинна възраст 71 години.
Както означават откривателите, към една трета от участниците са приемали постоянно витамин D, което е разрешило на лекарите да проследят въздействието на веществото върху мозъка на доброволците през идващите 10 години от живота им. По време на тези наблюдения учените взели поради дали участниците са носители на APOE4 - разновидност на гена APOE, която усилва няколко пъти вероятността от развиване на заболяването на Алцхаймер.
Наблюденията посочили, че 2700 участници в опита са развили деменция в границите на 10 години след началото на опита, като 75% от тях не са приемали витамин D през този интервал. Медиците настояват, че като се вземат поради всички странични фактори, това значи, че постоянното приемане на витамин D е понижило с към 40 % вероятността доброволците да развият деменция.
Интересно е, че този резултат е бил по-силно изразен измежду по-възрастните доброволци, които не са носители на разновидността APOE4. Причината за това, както допускат Крийз и сътрудниците му, може да е, че червата на хората с вид APOE4 са по-активни в усвояването на витамин D от храната, в сравнение с тези без разновидност.
Това изобретение към този момент е предиздвикало учените да стартират клинични изпитвания VitaMIND, в които са помолили няколко хиляди доброволци на възраст над 40 години да одобряват витамин D или плацебо за дълъг интервал от време. Изследователите се надяват да разкрият механизма на деяние на витамин D върху мозъчните кафези и да схванат за какво разновидността APOE4 понижава успеваемостта на веществото върху нервната система.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР