Медици от COVID-отделението на УМБАЛ Пловдив“ спасиха 91-годишен мъж с

...
Медици от COVID-отделението на УМБАЛ Пловдив“ спасиха 91-годишен мъж с
Коментари Харесай

Най-неочакваната позитивна новина в борбата с вируса долетя от Пловдив!

 Медици от COVID-отделението на УМБАЛ " Пловдив “ избавиха 91-годишен мъж с ковид и голям брой съпътстващи болести. Според техни наблюдения няма различен подобен случай в цялата страна, където сполучливо да е оздравял и изпратен у дома в доста положително положение толкоз възрастен човек.

Освен напредналата възраст, която е неоспорим рисков фактор, болният имаше и голям брой съпровождащи болести като сърдечна, дихателна, бъбречна непълнота, захарен диабет, артериална хипертония. Или казано по различен метод - беше полиморбиден пациент, сподели един от лекуващите медици - доктор Живко Данчев.

Как тъкмо е станало заразяването не може да се каже, защото вирусът към този момент може да се срещне на доста места. Пациентът е от Пловдивски район. Приет е в болничното заведение в тежко положение, тъй като като всеки над 90-годишен човек е с по-отслабена имунна система и инфекциозните болести протичат по-тежко.

" В хода нa лекуването настъпиха и сърдечни затруднения, което още повече утежни клиничната картина, описа доктор Данчев. Справихме се, въпреки че се наложи да престои по-дълго време в отделението – към 20 дни, а не като останалите заболели, които се възвръщат за близо две седмици “.

Младият доктор, който практикува в Първа кардиология, сподели, че в оня тежък миг в COVID-отделението са работили дружно с доктор Юджел Махмуд от отделението по неврология, доктор Цветана Тодорова от отделението по нефрология, доктор Семиха Моллова от Второ поделение по кардиология, доктор Пламен Стоянов от поделение по хирургия, доктор Елена Кузманова от поделение по гастроентерология, доктор Божидар Митев от поделение по УНГ и от отделението по ортопедия доктор Александрос Панайотидис.

" С нас беше и доктор Иван Горанов, шеф на отделението по ревматология, доста умел сътрудник, който изигра значима роля в диагностиката и лекуването на пациентите ", сподели доктор Данчев.

Според медиците с изключение на борбата за живота и здравето на възрастния пациент, друго тестване за екипа е било лекуването на техен сътрудник доктор. " Въпреки че отговори доста добре на лечението, работата с него беше същинско предизвикателство и голяма отговорност за всички ", сподели той.

В УМБАЛ " Пловдив “ няма инфектиран личен състав, което съгласно лекаря се дължи на прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, които са резултат на професионално извършения инструктаж и отличната организация в COVID-отделението. За това заслугата е на управлението на УМБАЛ " Пловдив “, на началника на Отделението по пулмология доктор Илияна Вълканова и на старшата сестра Мариета Черишарова.

Досега през отделението са минали 30 пациенти, от тях 24-ма са излекувани и изписани, сега 3-ма, настанени със подозрение за ковид, се изследват, с цел да се доуточни диагнозата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР