Медикаменти срещу COVID-19 все още няма, затова изследването от Оксфорд

...
Медикаменти срещу COVID-19 все още няма, затова изследването от Оксфорд
Коментари Харесай

Пробив: този спрей предпазва от тежки форми на COVID-19

Медикаменти против COVID-19 към момента няма, по тази причина проучването от Оксфорд вдъхва огромни очаквания. Един от дълго време прочут спрей против астма очевидно форсира процеса на излекуване и защищава от тежки форми на заболяването. Още през февруари екипът към Мона Бафадел и Санджай Рамакришнан от университетската клиника в Оксфорд заяви за многообещаващи резултати, а в този момент те бяха оповестени и в профилираното издание „ The Lancet ". Това може да се окаже решителен поврат, написа в Туитър немският здравен специалист Карл Лаутербах.

Какво тъкмо са открили учените от Оксфорд

Две впръсквания заран и две вечер - кортизоновият спрей против астма, съдържащ съставката Будезонид, понижава с цели 90% риска от тежка форма на COVID-19, а при по-леките форми съкратява времетраенето на заболяването, се споделя в английското проучване. На учените направило усещане, че въпреки хората, страдащи от астма, да имат усложнения с дишането, те не спадат към рисковите групи на пациентите с COVID-19. Причината: постоянната приложимост на така наречен глюкокортикоиди, които имат антивъзпалително деяние и смекчават имунната реакция на организма. Един от най-широко употребяваните глюкокортикоиди е Будезонид, чийто резултат върху заболели от COVID-19 пациенти е бил проучен в този момент от английските учени.

Групата от общо 146 пациенти е била разграничена на две. Още в ранния етап на заболяването - т.е., в първите седем дни след появяването на леки признаци, едните употребили два пъти на ден спрей против астма, съдържащ Будезонид, а другите били лекувани по общоприетата терапия. Резултатите посочили, че в границите на първите 28 дни рискът от болничен престой и тежка форма на COVID-19 в първата група пациенти бил с 90% по-нисък, в сравнение с при заболелите от втората група. Сред тях 11 души развили тежка форма на COVID-19 и били признати в болница, до момента в който в групата, приемаща Будезонид, имало единствено двама души с тежка форма на болестта. В тази група доста по-малко били и пациентите с висока температура. Учените от Оксфорд настояват, че резултатът от Будезонид е подобен с този на имунизациите против COVID-19 и по-силен от въздействието на всички тествани до момента лекарства, прилагани върху пациенти с тежка форма на COVID-19. Освен това били регистрирани напълно малко нежелани странични резултати и по-малко дълготрайни признаци, водещи до така наречен пост-COVID синдром.

По поръчка на AstraZeneca

Германският здравен специалист Карл Лаутербах изрази в първа реакция в Туитър мощен оптимизъм. Според него английското проучване е доста съществено и може да докара до поврат в лекуването на COVID-19. Резултатите са разумни от клинична позиция, тъй като антивъзпалителният резултат на препарата върху белия дроб може да осуети нарушаването на белодробните функционалности, счита Лаутербах. Изследването е било финансирано от британско-шведската компания AstraZeneca, чиято ваксина против COVID-19 от седмици е обект на рецензии и подозрения. AstraZeneca създава инхалатор, съдържащ Будезонид. Търговското му название е " Symbicort ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР