Медиите да не могат да получават държавно финансиране по проекти

...
Медиите да не могат да получават държавно финансиране по проекти
Коментари Харесай

ИТН и ГЕРБ с предложения за финансирането на медиите

Медиите да не могат да получават държавно финансиране по планове в размер на повече от 5 % от годишния им оборот. Това ще предложи парламентарната група на " ИТН " преди второто четене на актуализацията на бюджета. Депутатът Тошко Йорданов обоснова за какво би трябвало тези средства да се управляват:

" Твърде доста медии съществуват единствено на общински бюджет. Да не приказваме, че националните малките екрани - частни, голям % от бюджета им се образува тъкмо по линия на всякакви оперативни стратегии, и всъщност  те зависят действително от властта и по тази причина дълги години наблюдавахме по какъв начин двете огромни частни медии правеха много креативен вести във връзка с ръководството на Бойко Борисов, тъй като в действителност бюджетът им и заплатите им зависеха от това. В последна сметка медиите би трябвало да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламите и от цената на продукцията си, а не да зависят от държавно финансиране ".

От ГЕРБ биха подкрепили опцията финансирането на медиите посредством грантове и външни планове да бъде лимитирано. Депутатът Тома Биков е на мнение, че би трябвало да се подходи деликатно, тъй като може да се стигне до нови зависимости:

" Това би трябвало да се реши, тъй като постоянно рискът в тези закони, които целят да спрат по някакъв метод подправените вести, този риск съществува да навреди на така наречените бели медии ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР