Меденият месец за това правителство приключи, каза пред БНР социологът

...
Меденият месец за това правителство приключи, каза пред БНР социологът
Коментари Харесай

Евелина Славкова, Тренд: Меденият месец за правителството приключи

" Меденият месец за това държавно управление завърши ", сподели пред БНР социологът от " Тренд " Евелина Славкова. " Това държавно управление потегли съвсем сходна позиция позитивно – негативно отношение. В момента ножицата сред позитивното и негативното отношение е доста необятно разтворена – 56% негативно и едвам 29% позитивно. Тенденцията е в идващите месеци да измерваме подобен вид спад на електоралната поддръжка ", уточни социологът.

22,9% е поддръжката за Политическа партия, сочи последното изследване на Тренд ". ГЕРБ резервират сходни позиции за тримесечието в сравнителните данни на социолозите, като за март поддръжката за тях е 21,9%. Движение за права и свободи е трета политическа мощ с 11,4% поддръжка, а декларираната поддръжка за Българска социалистическа партия е 10,4 на 100. Изравняване на позициите се следи както при водачите, по този начин и в долната част на скалата с електоралните настройки - Има Такъв Народ, Демократична България и " Възраждане " са с съвсем изравнени позиции, надлежно Има Такъв Народ - 7,5%, Демократична България - 7,4% и " Възраждане " - 7,3%.

Хипотезата на " Тренд " е, че повишението на каузи на деклариралите, че ще гласоподават за други политически обединения, има връзка със поръчките на Стефан Янев за предстоящ политически план. Бъдещата партия на Стефан Янев има капацитет, тъй като се нарежда в едно необятно поле в българското общество – не толкоз проатлантическо и не толкоз проруско, разяснява Евелина Славкова.

Немалък дял - 40% от запитаните показват, че са си трансформирали отношението към Русия след началото на войната в Украйна, само че 46 на 100 не са го трансформирали, посочи Славкова. " Виждаме едно разполовено общество ".

77% от българското общество счита, че НАТО не би трябвало да се намесва в този спор. Това съгласно Славкова е " инстинкт за неутралитет " и се дължи на чистия прагматизъм и народопсихологията на българина. 68% от българите считат, че страната ни би трябвало да приема украински бежанци на своя територия.

За първи път от началото на 2021 година спада и поддръжката за президента Румен Радев – с 6%. Натрупването на тези леки негативи Евелина Славкова изяснява с рецензиите против държавното управление и разграничаването от Стефан Янев.

Най-печеливши в обстановка на предварителни избори биха били " Възраждане " и бъдеща партия на Стефан Янев, съобщи Славкова.

По думите ѝ обаче се вижда мълчалив консенсус сред политическите обединения в Народното събрание, в това число тези в съпротива, " да дойдат по-добри времена и тогава да се взема решение какво ще се случва ", само че е мъчно тази власт да издържи 4 години при разтърсвания като сегашните.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР